Розслідування викрило брехню режиму Лукашенка про бомбу на рейсі Ryanair
Категорія
Світ
Дата публікації

Розслідування викрило брехню режиму Лукашенка про бомбу на рейсі Ryanair

Розслідування викрило брехню режиму Лукашенка про бомбу на рейсі Ryanair
Джерело:  online.ua

Журналісти кількох медіа з різних країн встановили, що пасажирський літак Ryanair змусили сісти в Білорусі майже за півгодини до отримання листа від “ХАМАС” про мінування борту.

Джерело: Досье

За даними журналістів, пізніше особисто Олександр Лукашенко оголосив, що листи про мінування одночасно надійшли в Мінськ, Вільнюс та Афіни. Після отримання диспетчерами інформації від спецслужби, вони нібито передали її пілотам рейсу, а для супроводу ще й підняли у повітря винищувач.

“Центру "Досьє" спільно з виданнями The Daily Beast й Der Spiegel вдалося отримати і проаналізувати копію електронного листа, відправленого “представником ХАМАС” в мінський аеропорт. З нього випливає, що білоруські диспетчери повідомили пілотам Ryanair про мінування літака на 27 хвилин раніше, ніж самі отримали повідомлення про бомбу”, - говориться у розслідуванні.

На електронну пошту “Литовських аеропортів” о 12:25 у неділю, 23 травня, надійшов лист щодо запланованого вибуху на борту рейсу FR4978, що прямував з Афін до Вільнюса.

Лист починався словами “Ми, солдати ХАМАС, вимагаємо, щоб Ізраїль припинив вогонь у секторі Газа…”. Станом на згаданий день у зоні конфлікту вже узгодили нове перемир’я після загострення, а обопільний вогонь припинився.

Вже о 12:30 літак перетнув повітряний простір Білорусі. У стенограмі переговорів між диспетчерами й екіпажем згадується інформування пілотів про “бомбу” в ту саму хвилину.

О 12:33 диспетчер проінформував одного з пілотів про кілька листів, які спрямували до різних аеропортів. Журналісти стверджують, що на той момент лист отримали виключно “Литовські аеропорти”. Грецьке управління цивільної авіації спростувало повідомлення про бомбу.

Лайнер змінив напрямок та рушив у бік Мінська о 12:47. За інформацією журналістського розслідування, офіційно лист від адресанта Ahmed Yurlanov Національний аеропорт Мінська отримав лише о 12:57. Через майже півгодини після того, як екіпаж проінформували про “загрозу” та листи в аеропорти про це.

Посадка лайнера в Білорусі

Після приземлення правоохоронці й силовики не виявили жодної бомби на борту. Натомість вони заарештували опозиціонера Романа Протасевича та його дівчину Софію Сапегу з російським громадянством.

Літак вилетів до Литви лише через 7 годин. Сам Лукашенко напередодні стверджував, що екіпаж буцімто просто не хотів летіти до Вільнюса.

В Євросоюзі цей випадок назвали як акт “повітряного піратства” з боку режиму Лукашенка.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?