Розвідка Швеції звинуватила РФ у спробах зірвати вступ країни до НАТО
Категорія
Світ
Дата публікації

Розвідка Швеції звинуватила РФ у спробах зірвати вступ країни до НАТО

Розвідка Швеції звинуватила РФ у спробах зірвати вступ країни до НАТО
Джерело:  online.ua

За словами нового керівника Служби військової розвідки і безпеки Швеції, генерал-лейтенанта Томаса Нільссона, Росія активно інвестує ресурси з метою протидії вступу країни до НАТО.

Джерело:  SVT

Як Росія намагається завадити вступу Швеції до НАТО 

Ми бачимо, що Росія проводить кампанії впливу різними способами. Вони хочуть вплинути на громадську думку і процес прийняття рішень у Швеції, на те, що ми зазвичай називаємо внутрішнім важливим ядром: нашу демократію і наш спосіб життя, який ми самі обрали. Вони намагаються вплинути на це, і вони також намагалися вплинути на заявку на членство, - наголошує Нільссон. 

Голова розвідки Швеції також зазначив, що за операціями російських спецслужб у якості головного актора стоїть Кремль та крім цього велика кількість другорядних осіб.

Ми бачили різні приклади, які ми інтерпретуємо як дії, що йдуть від Росії як державного суб'єкта. Деякі речі ви робите самі, інші – через своїх представників, - підкреслив Нільссон. 

Як у Швеції оцінюють спроби Росії завадити вступу до НАТО

Він не став стверджувати, що нещодавні антинатовські демонстрації є прикладами думок, які, як підозрює влада, керуються іноземною державою, але він стверджує, що є кілька прикладів спроб впливу як відкритого, так і прихованого характеру.

На додаток до шведського процесу вступу до НАТО, є кілька очевидних мішеней для шпигунських і диверсійних операцій іноземних держав у Швеції, над якими працює Must.

Це стосується, серед іншого, переозброєння збройних сил, нових полків і шведських поставок бойових машин і боєприпасів в Україну.

Росія заявила, як вона ставиться до цієї підтримки, тож зрозуміло, що існує загроза для неї. Ми включили це в наше планування і вжили відповідних заходів, - пояснив Нільссон.

Туреччина та Угорщина, які підтримують зв'язки з Росією, є єдиними країнами-членами НАТО, які ще не ратифікували заявку Швеції, що вимагає одностайної ратифікації.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?