Розвідка США попереджає про нові проблеми для світу на тлі російсько-української війни
Категорія
Світ
Дата публікації

Розвідка США попереджає про нові проблеми для світу на тлі російсько-української війни

Розвідка США попереджає про нові проблеми для світу на тлі російсько-української війни
Джерело:  online.ua

Американські розвідники дійшли висновку, що повномасштабне вторгнення Росії в Україну стало причиною серйозних перебоїв у глобальному постачанні продовольства. Ба більше, воно призвело до підвищення цін, а також зростання ризиків продовольчої безпеки в бідних країнах Близького Сходу та Північної Африки.

Джерело: Конгрес США

Розвідка США озвучила попередження щодо війни в Україні

у нерозсекреченому звіті американської розвідки йдеться про те, що прямі та непрямі наслідки війни "стали основними чинниками одного з найбільш руйнівних періодів за останні десятиліття для глобальної продовольчої безпеки" значною мірою через те, що Україна і РФ були одними з найбільших світових довоєнних експортерів зерна та іншої сільськогосподарської продукції.

Американська розвідка зазначає, що майбутня траєкторія світових цін на продовольство, ймовірно, буде частково залежати від того, що станеться з Чорноморською зерновою ініціативою, яку Росія припинила в липні.

Ба більше. наголошується, що на світові ціни на продовольство матиме вплив те, яку площу Україна зможе обробити в умовах війни, а також вартість і доступність добрив.

Поєднання високих внутрішніх цін на продовольство та історичних рівнів суверенного боргу в багатьох країнах – значною мірою спричинене витратами та наслідками рецесії від пандемії COVID-19 – послабило здатність країн реагувати на підвищені ризики продовольчої безпеки, – зазначають американські розвідники.

Як російсько-українська війна впливає на інші країни

У Конгресі США звертають увагу на те, що згадані фактори, цілком можливо, підірвуть здатність багатьох бідних країн забезпечувати достатню кількість доступного продовольства для свого населення до кінця року.

Що важливо розуміти, Штати уже працюють з Румунією та Молдовою з метою збільшення експорту зерна з України через річку Дунай.

Офіційний Вашингтон також почав вивчати альтернативні маршрути після виходу РФ з зернової угоди.

Анкара неодноразово намагалася переконати Кремль повернутися до угоди.

Згідно з даними ЗМІ, турецький лідер Реджеп Таїп Ердоган незабаром прибуде до Росії, щоб обговорити зрив угоди.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?