Розвідка Великої Британії заявила про ознаки прискоренної втечі армії РФ з Херсонщини
Категорія
Україна
Дата публікації

Розвідка Великої Британії заявила про ознаки прискоренної втечі армії РФ з Херсонщини

Розвідка Великої Британії заявила про ознаки прискоренної втечі армії РФ з Херсонщини
Джерело:  online.ua

За інформацією аналітиків військової розвідки Міноборони Великої Британії, російські військові примушують місцевих жителів виїждждати з Херсону та також вивозять з окупованого міста реліквії та пам'ятники.

Джерело: Twitter-сторінка Міноборони Великої Британії

Що відбувається на окупованих територіях Херсонщини

У британській розвідці наголошують, що всі ці дії російської армії ймовірно свідчать про намір прискорити вихід з регіону.

Зазначається, що 27 жовтня призначений Росією гауляйтер окупованої Херсонської області Володимир Сальдо заявив, що наразі Херсон покинули понад 70 тисяч осіб.

При цьому 26 жовтня Сальдо також заявив, що Росія вивезла останки відомого російського державного діяча XVIII століття князя Григорія Потьомкіна з його гробниці в кафедральному соборі Херсона на схід від Дніпра.

Так, у російській національній ідентичності Потьомкін тісно пов’язаний із завоюванням Росією українських земель у XVIII столітті та підкреслює вагу, яку Путін майже напевно надає історичному виправданню вторгнення.

Це символічне вивезення Потьомкіна та втеча цивільного населення, ймовірно, випереджає намір Росії прискорити вихід із цього регіону, - зазначають в Міноборони Великої Британії.

Що відомо про ситуацію на фронтах

Аналітики з Інституту вивчення війни (ISW) наголошують, що українські військові успішно тримають оборону в районі Бахмуту та Авдіївки на Донеччині та продовжують контрнаступ у Харківській, Луганській та Херсонській областях.

Зокрема, атаки ЗСУ тривають у східній частині Харківської області та на заході Луганської області. Наразі українські військові успішно просуваються у напрямку Сватового та Кремінної.

На Луганщині у російської армії спостерігаються проблеми із особовим складом. Окупанти кинули на схід України новомобілізованих, які ще не мають бойового досвіду та які дуже деморалізовані.

Керівник Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив, що українські військові ліквідували близько 20 кремлівських окупантів у селі Червонопопівка. Ще близько 30 російських військових отримали поранення.

За його словами, українські артилеристи продовжують знищувати російські склади з боєкомплектами, казарми та техніку окупантів. Чергове влучання було поблизу Кремінної.

У Червонопопівці знищено до 20 військовослужбовців противника, а близько 30 окупантів отримали поранення різного ступеня важкості, - зазначив Гайдай.

При цьому він підкреслив, що окупанти тероризують місцеве населення. Після посилення комендантської години колаборанти та російські військові проводять особистий огляд людей, їх речей, житла, транспортних засобів, а при підставах - затримують громадян і транспортні засоби.

Тобто, сподобалась квартира - можна її безпідставно обшукати, зайти щось цікаве. Ну або цінне, - наголошує керівник Луганської ОВА.

Низький моральний дух мобілізованих змусив російських командирів відсунути їх на другу та третю лінію оборони.

Для досягнення хоча б якихось успіхів на Донеччині російські військові підсилили атаки в районі Бахмуту та Авдіївки.

Українські війська утримують оборону та за минулу добу відбили ворожі атаки біля Бахмута, Зеленопілля, Соледару, Майорська, Білогорівки та Авдіївки.

При цьому командування кремлівської армії перекидає нещодавно мобілізованих в район Херсону.

Окупанти посилено готуються до вуличних боїв у Херсоні. Вороги облаштовують оборонні пункти у місті, мінують околиці та зачищають лікарні від цивільних.

Водночас українські війська продовжують активно бити по місцях скупчення окупантів, знищувати російські склади та техніку. Захисники блокують російське угруповування на західному березі Дніпра.

Інформація про поточні та загальні втрати армії РФ 

За інформацією Генштабу ЗСУ, тільки протягом минулої доби українські військові ліквідували ще близько 550 кремлівських загарбників.

Загальні втрати армії РФ від початку повномасштабної війни складають:

  • особового складу - близько 70 тис 250 (+550) осіб,

  • танків - 2 тис 659 (+19),

  • бойових броньованих машин - 5 тис 401 (+23),

  • артилерійських систем - 1 тис 708 (+9),

  • РСЗВ - 380 (+1),

  • засоби ППО - 195 (+3),

  • літаків - 273 (+1),

  • вертольотів - 252 (+1),

  • БПЛА оперативно-тактичного рівня - 1 тис 406 (+5),

  • крилатих ракет - 351 (+0),

  • кораблів/катерів - 16 (+0) од.,

  • автомобільної техніки та автоцистерн - 4 тис 107 (+19),

  • спеціальної техніки - 152 (+1).

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?