Трамп сделал странную ошибку в отношении Украины и России - The Washington Post
Категория
Мир
Дата публикации

Трамп сделал странную ошибку в отношении Украины и России - The Washington Post

Трамп сделал странную ошибку в отношении Украины и России - The Washington Post
Источник:  The Washington Post

Увечері 11 травня президент США Дональд Трамп опублікував у Twitter щось дуже дивне: своє фото з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, прямо поруч із фотографією себе із сяючою усмішкою біля українського міністра закордонних справ Павла Клімкіна, пише журналіст The Washington Post Аманда Еріксон у своїй статті "Твіт Трампа про Росію та Україну був не просто нерозумним – він був дипломатичною помилкою", переклад якої зробив ONLINE.UA.

Внизу, президент зазначив, що ці дві зустрічі – між країнами, які, по суті, ведуть війну – відбулися в один день (хоча і не в один і той самий час). "Давайте помиримось!", – підписав він колаж так, ніби швидка робота у Photoshop була пам'ятним плакатом.

Мета Трампа була досить ясною, коли він відправляв цей твіт. В засобах масової інформації він піддався нищівній критиці за те, що він запросив Лаврова і Сергія Кисляка в Овальний кабінет. Критики кажуть, що це просто ще один приклад слабкості адміністрації по відношенню до Росії, і близькості Трампа до президента Росії Володимира Путіна. Це маленьке послання було його способом знівелювати цю думку, припускаючи, що він не маріонетка Путіна. В іншому випадку, навіщо зустрічатися з одним з ворогів Путіна? Навіщо закликати до миру, який майже напевно призведе до повернення Росією Криму його колишньому власнику?

Адміністрація Трампа, здається, підтримує Україну. Держсекретар Рекс Тіллерсон сказав, що Сполучені Штати будуть продовжувати утримувати санкції. "Ми не приймаємо і не приймемо російські зусилля змінити територіальні кордони України", – сказав він на зустрічі міністрів НАТО. Відповідно до стенографічного звіту, віце-президент Майк Пенс також висловив підтримку суверенітету і територіальної цілісності України на засіданні 10 травня.

Але твіт Трампа скомпрометував це повідомлення, кажуть експерти. Це був поганий дипломатичний крок, і це може ускладнити досягнення президентом його цілей.

Запрошення обох лідерів в Овальний кабінет, кажуть вони, посилає чіткий сигнал: Трамп розглядає обидві країни як рівні і очікує, що вони підуть на поступки. А це суперечить офіційній позиції Сполучених Штатів.

"Виглядає дивним, як за змістом, так і за стилем, що президент сигналізує через Twitter, що він ставиться до цих двох країн як до рівних, не консультуючись з союзниками по НАТО, з якими ми пов’язані санкціями проти Росії, через її поведінку в Україні", – сказав в електронному листі професор Гарвардської школи імені Кеннеді Джозеф Най. Най був заступником помічника секретаря Державного департаменту, помічником міністра оборони з акцентом на міжнародній безпеці і головою Національної ради з розвідки.

Читайте також: Слава Рабінович: "Давайте миритися"? Хріновий з тебе президент, Трамп

З ним погодився і колишній співробітник дипломатичної служби з багаторічним дипломатичним досвідом Нік Бернс. "Чесно кажучи, це неґрунтовний твіт, який не допоможе розвивати дипломатичні стосунки, – написав він в електронному листі. – Його (Трампа - ONLINE.UA) керівництву в Європі та Україні довіряють мало". Набагато більш ефектною, припустив Бернс, була б публічна критика Росії за її дії з боку Трампа.

Марк Беренсон, фахівець з пострадянського світу в Королівському коледжі Лондона сказав, що він не помітив особливої реакції на твіт в Росії або Україні. Кремль його також не коментував.

Гарвардський професор Марвін Колб пішов ще далі. За його словами, цей твіт виглядає так, ніби Трамп заключив якусь угоду між двома країнами. Насправді, лідери зустрілися окремо. Поки не ясно навіть чи говорив Трамп з Лавровим про Україну. Росіяни й українці, за його словами, "знають різницю і знають, що він грає у піар-ігри, використовуючи їх для досягнення внутрішньополітичних цілей. Це не спрацює тут, в політичних колах Вашингтону, або в Росії чи Україні, що робить остаточні переговори набагато складнішими".

Більш того, сказав він, сама думка, що Трамп зустрівся з Лавровим, тому що Путін його попросив – дуже небезпечна.

"Трамп виглядає так, ніби він занадто сильно хоче укласти якусь угоду з Росією, що дає Путіну перевагу на переговорах, – написав Колб. – Вони зустрінуться найближчим часом, але я дуже сумніваюся, що обидва зможуть досягти чогось більшого, ніж просто гарна бесіда".

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?