В Великобритании провели первую трансплантацию матки
Категория
Наука и медицина
Дата публикации

В Великобритании провели первую трансплантацию матки

В Великобритании провели первую трансплантацию матки
Источник:  online.ua

Во всем мире было проведено более 90 трансплантаций матки, причем в большинстве случаев с участием живого донора. В результате, на свет появилось около 50 детей. В Великобритании провели первую подобную операцию, и донором для 34-летней замужней женщины стала ее сестра. Операция длилась 9 часов, и теперь женщина планирует родить двоих детей с помощью ЭКО.

Источник: The Guardian

В Великобритании провели первую трансплантацию матки

Женщина, имя которой не называют, родилась с редким заболеванием, то есть, ее матка была полностью не развита. Донором для женщины, которая теперь планирует родить даже не одного ребенка, стала его 40-летняя сестра, у которой уже двое детей.
Сама операция по пересадке матки прошла в Оксфордском центре трансплантации, и продолжалась она 9 часов и 20 минут. Спустя всего 10 дней после успешной операции британка смогла покинуть больницу.

Почему женщине понадобилась такая операция

Жінка, яка отримала матку, народилася із синдромом Маєра-Рокітанського-Кюстера-Гаузера. Це дуже рідкісна хвороба, від якої страждає приблизно одна з 5 тисяч жінок. У цьому випадку в жінок недорозвинена піхва та недорозвинена або відсутня матка. Але яєчники цілі і, як і раніше, функціонують, водночас вони виробляють яйцеклітини та жіночі гормони, що робить можливим зачаття за допомогою ЕКЗ.

Перш ніж отримати матку, жінка пройшла стимуляцію фертильності для виробництва яйцеклітин, за якими послідувала ін'єкція сперматозоїда для створення ембріонів. П'ять ембріонів досягли стадії бластоцисти, а це означає, що в жінки є хороші шанси народити дітей за допомогою ЕКЗ.

Тепер жінці необхідно буде вживати імунодепресанти протягом усієї майбутньої вагітності, щоб запобігти відторгненню донорського органа.

Перед тим, як провести пересадку матки, її видалили в сестри пацієнтки, і ця операція тривала 8 годин і 12 хвилин.

Операція коштувала 25 тисяч фунтів стерлінгів, і ці гроші надав благодійний фонд.

За словами лікарів, британка, яка отримала матку, дуже щаслива та почувається добре, а її матка функціонує ідеально.

Восени цього року лікарі планують провести другу трансплантацію матки іншій жінці, і є ще 10 охочих на проведення такої операції. Але в цих випадках будуть використані матки як живих донорів, так і тих, у кого помер мозок.

Лікарі вважають, що трансплантація матки може допомогти жінкам, народженим без органа, який функціонує, а також тим, хто втратив орган через рак або інші хвороби, завагітніти й мати дітей.

Читайте также:

Оставаясь на онлайне вы даете согласие на использование файлов cookies, которые помогают нам сделать ваше пребывание здесь более удобным.

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?