Саморобні дрони на фронті виявилися ефективнішими від заводських
Категорія
Україна
Дата публікації

Саморобні дрони на фронті виявилися ефективнішими від заводських

Саморобні дрони на фронті виявилися ефективнішими від заводських
Джерело:  online.ua

В умовах української війни дешеві саморобні дрони проявляють себе багато в чому краще від дорогих ударних безпілотників заводського виробництва. 

Джерело: The New York Times

Саморобні дрони на фронті виявилися ефективнішими від заводських

Зібрані з дронів для хобі, побутової електроніки та обладнання для комп'ютерних ігор, бойові дрони ручної роботи стали однією з найбільш смертоносних і широко поширених інновацій за більш ніж 14 місяців військових дій в Україні, – пише видання.

Журналісти відзначають, що маленькі дрони значно підвищили бойовий потенціал українських солдатів, надавши їм можливість з неймовірною точністю скидати ручні гранати у ворожі окопи або бункери.

Які дрони виготовляє РФ

Росія заводським способом виробляє дрон-камікадзе "Ланцет" і широко використовує іранські дрони "Шахед", тоді як Україна отримала від США схожу зброю – баражуючий боєприпас Switchblade.

Такі апарати промислового виробництва мають більшу дальність польоту, а деякі з них мають більше корисне навантаження, ніж саморобна зброя (саморобні дрони – УНІАН), що використовується в Україні. Але Switchblade, як і Shahed, часто рухається до заздалегідь запрограмованих цілей. Така система, за словами українських солдатів, менш ефективна, ніж їхні саморобні альтернативи, керовані дистанційно операторами, – зазначає газета.

Якщо для США військовий безпілотник - це в першу чергу важкий апарат літакового типу Predator і Reaper, кожен з яких коштує десятки мільйонів доларів, то Україна пристосувала для війни безліч малих літальних апаратів вартістю всього кілька тисяч або навіть всього кілька сотень доларів.

Солдати і цивільні добровольці виготовляють їх в гаражних майстернях, експериментуючи і винаходячи нові конструкції з використанням 3D-друку.

Дешевий дрон, що знищує набагато дорожчий БТР, - яскравий приклад асиметричної війни, використовуваної для подолання технологічної або чисельної переваги противника. І, незважаючи на потік західної зброї, українські сили як і раніше поступаються російським, - констатують автори статті.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?