Саудівська Аравія планує провести переговори щодо України за участі 30-ти країн — WSJ
Категорія
Політика
Дата публікації

Саудівська Аравія планує провести переговори щодо України за участі 30-ти країн — WSJ

Саудівська Аравія планує провести переговори щодо України за участі 30-ти країн — WSJ
Джерело:  online.ua

Саудівська Аравія у серпні збирається провести мирні переговори між західними країнами, Україною та країнами, що розвиваються, включаючи Індію та Бразилію. На переговори не запрошували Росію.

Джерело: The Wall Street Journal

Саудівська Аравія проведе саміт щодо України

За словами дипломатів, які беруть участь в обговоренні, у зустрічі візьмуть участь високопосадовці з 30 країн. Велика Британія, Південна Африка, Польща та ЄС є серед тих, хто підтвердив участь.

Зустріч відбудеться у Джидді 5 і 6 серпня.

За словами видання, цей саміт не включатиме Росію, яка уникає будь-яких серйозних розмов про мир і дотримується максималістичних вимог щодо будь-якого врегулювання, включаючи анексію території, яку її сили зараз не контролюють.

На зустріч у Джидді Саудівська Аравія та Україна запросили й Індонезію, Єгипет, Мексику, Чилі та Замбію.

Україна та західні офіційні особи сподіваються, що ці зусилля призведуть до проведення мирного саміту пізніше цього року, де світові лідери підпишуть спільні принципи вирішення війни.

Вони сподіваються, що ці принципи зможуть сформувати майбутні мирні переговори між Росією та Україною на користь Києва, - пише видання.

Попередній раз подібна зустріч відбулася наприкінці червня у Копенгагені. У ній взяли участь Бразилія, Індія, Туреччина та Південна Африка. Телефоном був присутній радник США з національної безпеки Джейк Салліван. У ній також взяли участь Україна та кілька великих європейських країн.

Роль Саудівської Аравії у переговорах

Видання зазначає, що Саудівська Аравія намагається відігравати більшу роль у дипломатії щодо України після того, як минулого року Білий дім звинуватив її в підтримці Росії через видобуток нафти, що збільшило фінанси Москви для війни.

Вона сприяла обміну військовополоненими та приймала президента України Володимира Зеленського на арабському саміті в травні.

Західні дипломати заявили, що Саудівську Аравію було обрано для проведення другого раунду переговорів частково в надії переконати Китай взяти участь у саміті.

Як відомо, Ер-Ріяд і Пекін підтримують тісні зв'язки.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?