СБУ надіслала екстрене попередження Кабміну щодо ситуації в Україні
Категорія
Економіка
Дата публікації

СБУ надіслала екстрене попередження Кабміну щодо ситуації в Україні

СБУ надіслала екстрене попередження Кабміну щодо ситуації в Україні
Джерело:  online.ua

Українським журналістам вдалося дізнатися, що керівництво Служби безпеки України нещодавно екстрено попередило Кабінет міністрів про те, що країна перебуває "за крок" від відключення теплових електростанцій через нестачу вугілля.

Джерело: "Дзеркало тижня" з посиланням на своїх інсайдерів в уряді

СБУ попереджає про відключення ТЕС через нестачу вугілля

Одним із негативних явищ під час проходження осінньо-зимового періоду (ОЗП) 2021-2022 є невжиття належних заходів з накопичення вугілля на складах ТЕС/ТЕЦ. Зокрема, станом на 01.12.2021 на складах знаходиться 486,2 тис. тонн вугілля при плановому накопиченні 2632,7 тис. тонн (відхилення ─ 2146,5 тис. тонн), що у свою чергу свідчить про критичний запас вказаного палива, - йдеться в повідомленні.

Окрім того, наголошується, що СБУ надіслала представникам уряду звіт щодо контррозвідувального забезпечення об'єктів критичної інфраструктури в електроенергетичній сфері.

Фото - commons.wikimedia.org

Що важливо розуміти, у першу чергу аварійна зупинка загрожує кільком ТЕС, які забезпечують теплом цілі області.

  • Слов'янська ТЕС має у 50 разів нижчий за необхідний запас вугілля;

  • Луганська ТЕС має в чотири рази нижчі за мінімально необхідні запаси;

  • Чернігівська ТЕЦ – запаси у п'ять разів нижче норми;

  • Дарницька ТЕЦ взагалі не має запасів.

В документі, які надіслала КМУ СБУ, насамперед йдеться про те, що така ситуація може спровокувати серйозну загрозу для енергетичної безпеки нашої країни та проходження опалювального сезону. Служба безпеки України також схвльована тим, що це може стати причиною соціальної напруги та дискредитації органів державної влади.

Як уже згадувалося раніше, запаси вугілля на складах теплових електростанцій України на 14 грудня становлять 459,6 тис. тонн, що майже втричі менше, ніж на аналогічну дату минулого року (1,3 млн тонн). Окрім того, наголошується, що більшість енергоблоків ТЕС "Центренерго" не працюють через відсутність палива.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?