Українські ТЕС і ТЕЦ переведуть на газ через дефіцит вугілля
Категорія
Економіка
Дата публікації

Українські ТЕС і ТЕЦ переведуть на газ через дефіцит вугілля

Українські ТЕС і ТЕЦ переведуть на газ через дефіцит вугілля
Джерело:  online.ua

На випадок гострої нестачі електроенергії, Міненерго має намір перевести теплоелектростанції (ТЕС) та теплоелектроцентралі (ТЕЦ) на роботу зі 100% використанням газу. Відомство вже підготувало пакет дозволів для роботи станцій на місцях і виносить відповідне розпорядження на розгляд уряду. 

Джерело: пресслужба Міненерго

У міністерстві пояснюють такий сценарій критично низькими запасами на складах і все частішими неполадками з постачанням електроенергії зі сусідньої Білорусі.

Втім, перший заступник міністра Юрія Власенка переконує, що запровадження вищезгаданого механізму не зовсім означає цілковите переведення на газ, йдеться про використання цього палива лише для обсягу генерації, якого може не вистачати у певний момент.

Цей механізм забезпечить беззбитковість виробництва електроенергії на теплоелектростанціях та теплоелектроцентралях з основним видом палива вугіллям при використанні ними природного газу і застосовуватиметься лише у разі та на період можливої відсутності вугілля у достатніх обсягах,

– йдеться у повідомленні міністерства.

Закриття 20 блоків ТЕС та ТЕЦ через відсутність палива

Останнім часом в Україні через відсутність палива довелось зупинила роботу 20 блоків та 1 корпусу ТЕС та ТЕЦ. Загальний обсяг енергії, яку вони виробляли становить 7,26 ГВт.

Зауважимо, станом на сьогоднішній ранок Україна імпортувала із Білорусі 60 МВт/год електроенергії.

В "Укренерго" констатують, що загальні запаси вугілля на складах ТЕС станом на середину грудня становлять майже 460 тисяч тонн. Якщо проаналізувати показники норми для цієї пори року, то можемо стверджувати, що такі запаси є вдвічі нижчими за норму для зими.

Як зміняться тарифи на комунальні послуги 

За прогнозами Мінекономіки, зміна цін на воду, електроенергію та газ коливатиметься в рамках 0 – 13%. Очікувано, найбільше зростання фіксуватимуть на ринку газопостачання. Незважаючи на дефіцит електрики на вітчизняному ринку необхідність систематичного відновлення імпорту з Білорусі, у відомстві запевняють, що ціни в цій сфері не зміняться. А от подорожчання опалення та водопостачання в будь-якому разі відбудеться, у відомстві дають проноз щодо підвищення на 6% та 11% відповідно.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?