СБУ розповіла про спецзагіни режиму Путіна, які розхитують ситуацію в Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

СБУ розповіла про спецзагіни режиму Путіна, які розхитують ситуацію в Україні

СБУ розповіла про спецзагіни режиму Путіна, які розхитують ситуацію в Україні
Джерело:  online.ua

Російський режим керує спеціальними відомствами та підрозділами, які працюють виключно в “українському напрямку”, стверджують у Службі безпеки. Українські силовики протистоять зовнішнім спробам розхитування ситуації у державі, які втілюються завдяки інформаційній сфері та опосередковано підконтрольним Кремлю медіаресурсам. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на офіційний сайт спецслужби.

З такими тезами виступив на форумі “Україна 30” голова управління Департаменту кібербезпеки Ілля Вітюк.

“В умовах гібридної війни масштабність інформаційної агресії РФ, яка організовується та координується цими структурами, зростає на порядок. Вони сконцентровані на проведенні спеціальних інформаційних операцій та акцій, у тому числі підривного характеру. Тобто є окремі підрозділи, які працюють виключно “по Україні” і отримують на це фінансування”, - наголосив силовик.

Згідно з його поясненням, на інструменти в умовах гібридної війни перетворюються телеканали, сайти, інформаційні портали, соціальні мережі, поштові сервіси, канали в різноманітних месенджерах та навіть окремі “лідери думок”. Вони стають тим шляхом, яким пропаганда та дезінформація потрапляють в Україну та служать одній меті — дестабілізації.

Упродовж 2020 року кіберфахівці СБУ:

  • заблокували понад 2,5 тисячі спільнот у соцмережах з мільйонною аудиторією та понад 20 бот-мереж потужністю більше ніж 60 тисяч акантів;

  • ліквідували понад 600 кіберінцидентів та кібератак на інформаційні ресурси органів державної влади;

  • заблокували діяльність 20 хакерських угруповань, причетних до таких атак.

“Через такі мережі збирають розвідувальні та персональні дані громадян України, а потім атакують органи влади та об’єкти критичної інфраструктури держави”, - резюмував Вітюк.

Він звернув увагу на контролювання ботомереж та кібератак з російської території. Аналогічним чином розвивається ситуація з російською пропагандою, яку розробляють пропагандисти на замовлення спецслужб. СБУ з цього приводу оголосила підозру деяким так званим “блогерам” та управлінцям каналів у Telegram, яким загрожує покарання за державну зраду чи розпалювання національної ворожнечі та ненависті.

Як повідомляв ONLINE.UA, 22 лютого офіційно стало відомо, що контррозвідка Служби безпеки України затримала у Харкові агента російської воєнної розвідки. За словами представників спецслужби він виконував завдання офіційної Москви та намагався здобути для країни-агресора технічну документацію з розробки та виробництва українського танку Т-84БМ “ОПЛОТ”.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?