Сенат США нарешті прийняв вкрай важливе рішення по Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

Сенат США нарешті прийняв вкрай важливе рішення по Україні

Сенат США нарешті прийняв вкрай важливе рішення по Україні
Джерело:  online.ua

Вже понад рік в Україні немає посла США, але американська влада нарешті визначилися. На засіданні комітету у закордонних справах Сенату США затвердили на цю посаду кандидатуру генерал-лейтенанта у відставці Кіта Дейтона, який раніше був військовим аташе США в Росії. Його кандидатуру раніше підтримав президент США Дональд Трамп. Остаточне рішення про призначення Дейтона повинен прийняти Конгрес. Глава комітету Джим Ріш впевнений, що позитивне рішення буде прийнято незабаром, так як ця посада грає життєво важливу роль у формуванні зовнішньої політики США. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу комітету.

"Обробка кандидатур продовжує залишатися основним обов'язком сенатського комітету з міжнародних відносин, і я радий, що комітет затвердив ще п'ятнадцять кандидатів. Мені особливо приємно відправити для затвердження кандидатів на посади послів Японії і України на голосування Сенату в повному складі, і я сподіваюся, що Вайнштейн і Дейтон будуть затверджені найближчим часом", - йдеться у повідомленні Ріша.

Як відомо, попереднім послом США в Україні була Марі Йованович, але в травні 2019 року його пішла з посади - її відкликали до Вашингтона на вимогу Трампа. Марі Йованович стала однією з ключових свідків, які дали свідчення у справі про українську політику Дональда Трампа. Вона зв'язала свою відставку з небажанням тиснути на Україну у справі Burisma, на розслідуванні якої нібито наполягав Трамп. Тоді Йованович також заявила, що адвокат Трампа Рудольф Джуліані разом зі своїми помічниками влаштували проти неї скандальну кампанію, що закінчилося зняттям її з поста.

Кіт Дейтон - що відомо про кандидата на пост посла США в Україні?

71-річний Кіт Дейтон - генерал-лейтенант у відставці. В даний час є директором Європейського центру досліджень безпеки Джорджа Маршалла в Німеччині і з 2018 року є радником Міноборони України. З грудня 2005 року по жовтень 2010 року Дейтон служив в якості координатора з питань безпеки США в ізраїльсько-палестинської адміністрації в Тель-Авіві. Він також займав посаду директора Дослідницької групи по Іраку, старшого співробітника Об'єднаного штабу і оборони США і був військовим аташе в посольстві США в Москві.

Важливо нагадати, що з січня 2020 року тимчасовим повіреним у справах США в Україні є Христина Квін. Вона змінила на цій посаді Вільяма Тейлора, який очолював місію з червня до кінця 2019 року. Тейлор є одним з ключових свідків у справі про імпічмент президента США Дональда Трампа. Залишаючи пост в Україні, він підкреслив. що ця історія аж ніяк не погіршить відносин Америки та України. Але він покинув посаду в Україні не через це - згідно з американським законодавством, політично призначений чиновник, який не є професійним дипломатом, не може перебувати на такій посаді понад 200 днів. Це і стало причиною звільнення Тейлора.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Київ привітав довгоочікуване рішення президента США Дональда Трампа щодо призначення Кіта Дейтона на посаду надзвичайного і повноважного посла в Україні. У МЗС України з нетерпінням чекають його приїзду до Києва.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?