Сенат США остаточно визначився щодо імпічменту Трампа
Категорія
Політика
Дата публікації

Сенат США остаточно визначився щодо імпічменту Трампа

Сенат США остаточно визначився щодо імпічменту Трампа
Джерело:  online.ua

У Сенаті США почався процес розгляду справи щодо імпічменту експрезидента США Дональдда Трампа. На першому етапі сенатори проголосували за конституційність справи. За те, що процес над президентом, який вже покинув посаду, відповідає конституції США, проголосували 56 сенаторів - більшість з них демократи. Розгляд справи продовжиться 10 лютого. Основне голосування за імпічмент Трампа заплановано на п'ятницю, 12 лютого. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на CNN.

Імпічмент Трампа визнали конституційним після чотирьох годин дебатів, в ході яких обидві сторони представили свої аргументи. Члени палати представників переглянули відео, що показує тривожні кадри того, як протестуючі штурмували Капітолій. Відео було об'єднано з промовою Трампа 6 січня, перед заворушеннями, в якій він закликав своїх прихильників відправитися в Капітолій. Команда Трампа перед голосуванням стверджувала, що сам процес імпічменту є неконституційним, і запевняла, що Трамп не підбурював заколотників. Також адвокат Трампа публічно звинуватив демократів у тому, що вони використовують імпічмент як політичний інструмент, щоб перешкодити Трампу знову балотуватися на посади.

Як відомо, для підтримки імпічменту Трампа в Сенаті необхідні дві третини голосів, тобто "за" повинні проголосувати не менше 17 республіканців. За констітуційність процесу поки проголосували тільки 6 республіканців.

Раніше Сенат США провів голосування про визнання імпічменту експрезиденту незаконним. На голосуванні 55 сенаторів визнали імпічмент законним, а 45 - протизаконним. При цьому, тільки п'ять республіканців висловилися за законність імпічменту. Важливо відзначити, що суд у справі про імпічмент Трампа стане першим, який відбудеться після того, як президент вже покинув свій пост. Республіканці в Сенаті вважають його безглуздим і потенційно неконституційним. Демократи ж кажуть, що вони повинні залучити Трампа до відповідальності через серйозність злочину - жорсткий напад на Конгрес США, спрямований на скасування виборів. Якщо Трампа визнають винним, то він не зможе в майбутньому претендувати на інші державні посади, хоча сам Трамп має намір балотуватися на президентських виборах в 2024 році.

Як повідомляв ONLINE.UA, в Сенаті допускають, що фінальне голосування щодо імпічменту Трампа може провалитися через нестачу голосів. Тому сенатори обговорюють резолюцію про осудження Трампа.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?