Шарль Мішель назвав орієнтовні терміни вступу України до ЄС
Категорія
Політика
Дата публікації

Шарль Мішель назвав орієнтовні терміни вступу України до ЄС

Шарль Мішель назвав орієнтовні терміни вступу України до ЄС
Джерело:  online.ua

Президент Євроради Шарль Мішель закликав визначитись із термінами вступу України та Молдови до Євросоюзу та серйозно підійти до цього.

Джерело:  Bloomberg

Що відомо про позицію ЄС щодо термінів вступу України 

За інформацією журналістів видання, кандидати на вступ, зокрема, Україна та Молдова прагнуть відновити дебати про розширення, які останнім часом зайшли у кут.

Я вважаю, що ми з обох сторін повинні бути готові до розширення до 2030 року, - підкреслив Шарль Мішель.

Глава Євроради пообіцяв, що лідери ЄС обговорять цю тему на своїх наступних самітах.

Мішель заявив, що лідери країн ЄС висловлять свої позиції щодо початку офіційних переговорів про вступ з Україною і Молдовою, а також знову займуться питаннями перспектив Боснії.

Відзначається, що дебати з розширення ЄС стають все більш актуальними, оскільки блок прагне послабити зусилля Росії зі здійснення впливу в регіоні, але вони також залишаються вельми чутливими всередині блоку через складні історії претендентів і тому, що це спричинить за собою значні бюджетні компроміси.

Давайте будемо чесними, ми іноді використовували - а можливо, і зловживали - відсутністю прогресу у майбутніх держав-членів, щоб уникнути необхідності робити власну домашню роботу, нашу власну готовність. Тепер ми повинні серйозно проаналізувати здатність ЄС приймати нових членів, - зазначив Мішель.

Він сказав, що лідери обговорять, чи дозволяти заявникам брати участь у відбіркових зустрічах ЄС після того, як вони виконають певні вимоги до членства.

Що відомо про інші позиції в ЄС стосовно членства України  

Прем'єр-міністр Чорногорії Дрітан Абазович розкритикував заяви Шарля Мішеля, заявивши, що 2030 рік занадто далекий у перспективі для його країни.

Він додав, що інтеграція країн Західних Балкан - це питання безпеки і майбутнього економічного розвитку.

В понеділок президент Франції Еммануель Макрон заявив, що в найближчі кілька місяців ЄС "пройде через двосторонній рух" із "звичайно, інституційними змінами" як для більш глибокої інтеграції, так і для розширення, "особливо щодо Західних Балкан".

Ризик полягає в тому, щоб зробити те, що ми робили раніше: тобто думати про процес розширення, не продумуючи реформу. Я можу легко засвідчити, що Європі з 27 членами досить складно домогтися прогресу з важливих тем - і з 32 або 35 членами, м'яко кажучи, легше не стане, - пояснив Макрон.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?