Що не так з використанням терміну «русофобія» — відповідь академіка Віталія Луньова
Категорія
Україна
Дата публікації

Що не так з використанням терміну «русофобія» — відповідь академіка Віталія Луньова

Що не так з використанням терміну «русофобія»  — відповідь академіка Віталія Луньова
Джерело:  online.ua

В ефірі online.ua академік Української академії наук Віталій Луньов пояснив, як впливає на свідомість українців термін «русофобія» і що з ним не так. 

Джерело:  ютуб-канал online.ua

Що не так з терміном «русофобія» і як він впливає на свідомість 

На думку Луньова, сама ідея, коли українці вживають термін "русофобія" — це такий трохи незрозумілий лінгвістичний вибрик через те, що з одного боку є термін "філія", який визначає прихильне ставлення людини до чогось, а з іншого боку існує поняття "фоб", тобто людина, яка не прихильно до чогось ставиться.

Коли мова йде про розв'язану Кремлем злочинну війну проти України, про яку тут прихильність, або не прихильність взагалі можна говорити? Тому сама ідея терміну, як на мене, з точки зору суто такої психологічної та соціологічної не повинна мати такого акценту. Адже вона нав'язує ідею страху, - зазначає вчений.

Академік зазначає, що термін саме про страх до РФ та велика кількість людей просто перекручує його, а потім заявляє про те, що це наче про ненависть, героїзм, активність, безпеку і таке інше.

Це настільки складно власній же свідомості пояснити, що я б цього навіть не робив. Бо ми завжди мислимо у такий спосіб, що намагаємось спростити речі. І тому буває так, що ці 2 поняття, які зустрічаються в одному слові — "страх" та "Росія", вони можуть викривленно впливати на наш загальноукраїнський дискурс. Тут є зневага, є ненавість. Є велика претензія, є лють, огидство, але такого іраціонального страху, про який каже термін "фобія", тут його немає, - підкреслив Луньов.

За його словами, українці все бачать на власні очі, тому їх не треба закидувати такими філологічними вибриками.

Як слово служить корректною заміною терміну "русофобія" 

Луньов зазначив, що під час спілкування з колегами почув, що краще замість терміну "русофобія" вживати слово "огидство", чи "призирство", адже саме це охарактеризовує сучасне ставлення до росіян в українському суспільстві.

На думку вченого, ці терміні абсолютно виправдані, як ставлення українців до тих людей, які прийшли їх вбивати.

Від себе Луньов запропонував термін "русоогидство". Він не згоден із ідеєю нав'язування страху, який несе у собі використання терміну "русофобія", адже це може діяти у абсолютно протилежний спосіб.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?