Що суттєво збільшує ризик смерті від коронавірусу — це важливо знати кожному
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Що суттєво збільшує ризик смерті від коронавірусу — це важливо знати кожному

Що суттєво збільшує ризик смерті від коронавірусу — це важливо знати кожному
Джерело:  online.ua

Іспанським вченим вдалося виявити ще одну можливу групу ризику при COVID-19 — за їхніми словами, це люди з надмірним рівнем цукру у крові, у яких не діагностований діабет. Зазначається, що дослідники з Іспанії проаналізували дані більш ніж 11 тисяч пацієнтів, госпіталізованих з березня по травень, і з'ясували, що надлишковий цукор без діабету також може впливати на перебіг коронавірусу. Варто звернути увагу на те, що середній вік хворих склав 67 років, з них понад 57% – чоловіки. Як стверджують науковці, у 18,9% пацієнтів був діагностований цукровий діабет, або в їхніх медичних картах були дані про приймання ліків для діабетиків. Під час госпіталізації у кожного хворого брали кров на цукор. Результати автори дослідження розділили на три групи: нормальний, високий і дуже високий рівень. Про це ONLINE.UA з посиланням на tandfonline.com.

Науковці звернули увагу на те що надлишковий цукор в основному був виявлений у чоловіків похилого віку, які страждають від діабету, гіпертонії та інших хронічних захворювань. У таких пацієнтів були частіше підвищені маркери запалення. Однак найбільшим відкриттям стало те, що високий рівень цукру в крові впливав на ризик смертності навіть у пацієнтів без діабету.

"Серед хворих, що померли від COVID-19, 41,1% мали підвищений цукор. Такі пацієнти проводили більше часу в лікарні й частіше потребували інтенсивної терапії, в тому числі в штучній вентиляції легенів в порівнянні з людьми з нормальним рівнем цукру", — йдеться в повідомленні.

За словами авторів дослідження, деякі пацієнти могли не знати про своє діабетичний статус, тому їх помилково віднесли до не діабетиків. Вчені наголошують, що у будь-якому випадку лікарям потрібно всерйоз розглянути можливість проводити скринінг рівня глюкози в крові у госпіталізованих пацієнтів з коронавірусом, щоб вчасно вжити заходів і знизити ризик смертності.

Як повідомляв раніше ONLINE.UA, іноземні вчені заявили, що знищення бактерії Helicobacter pylori в шлунку знижує ризик раку цього органу навіть у людей з підвищеним ризиком його розвитку.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?