Широка кістка чи ожиріння: коли потрібно звернутися до лікаря?
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Широка кістка чи ожиріння: коли потрібно звернутися до лікаря?

Широка кістка чи ожиріння: коли потрібно звернутися до лікаря?
Джерело:  online.ua

За даними статистики, від 35 до 60% дорослого населення Європи має зайву масу тіла, а від 15 до 30% - страждає від ожиріння. Серед дорослого населення США кількість осіб із ожирінням зростає на 8% кожні десять років та складає більше 60%.

В Україні, за приблизними розрахунками (адже точної статистики в нас не ведеться), діагноз «ожиріння» можна поставити 18-25% населення. За найскромнішими підрахунками, від зайвої ваги страждає кожна четверта українська жінка і кожен шостий чоловік (в США, за даними Американської медичної асоціації, з надмірною вагою - кожен третій).

За підрахунками експертів, ожиріння може вкоротити людині одну шосту частину життя.

Оскільки це захворювання багатофакторне, іноді генетично обумовлене та вкрай небезпечне для життя, над складним завданням його лікування працюють лікарі різних спеціальностей – від генетиків, ендокринологів, гастроентерологів-дієтологів до хірургів. Коли дієти перестають працювати, за справу беруться останні. Існує цілий напрямок – баріатрична хірургія, тобто лікування ожиріння за допомогою оперативних методик.

Саме про них говоримо сьогодні з одним із авторів «золотого стандарту» в хірургії морбідного ожиріння, професором кафедри загальної та невідкладної хірургії Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика, президентом міжнародної медичної організації «Інтермед Інк.» (США-Україні), віце-президентом Всеукраїнської асоціації пластичної, реконструктивної та естетичної хірургії, Лауреатом Державної премії України, премії та медалі Міжнародного Коледжу хірургів (США), академіком Міжнародної академії медичних наук Євгеном Колесніковим.

Чому дієти не працюють?

– На жаль, не завжди людині під силу змінити свій життєвий стиль. Як правило, завдяки дієті якщо і вдається схуднути, то утримати цей ефект надовго – дуже рідко. В Америці, де я працював 18 років, існує така практика: перш ніж братися за скальпель, людині призначають до шести різних дієт. Звичайні рекомендації: вживати низькокалорійні, включно свіжі продукти дрібними порціями, побільше рухатися тощо. Але людина є людина! Вона схильна до лінощів, часто-густо має погану звичку «заїдати» свої проблеми(і це, до речі, формується ще змалечку, коли мама за першою ж вимогою дитини прикладає її до грудей або пропонує щось смачненьке аби заспокоїти). В окремих випадках у дорослому віці людині вдається змінити цей стереотип, але таких одиниці. А для більшості доводиться знаходити якийсь альтернативний варіант, оскільки дієти не спрацьовують. Та навіть якщо б і спрацювали – деякі люди не можуть дотримуватися дієти усе життя, навіть знаючи про наявність спадкових передумов до ожиріння. Крім того, у них часто виникають соціальні фактори, що сприяють ожирінню.

Які ще не хірургічні методи схуднути застосову є сучасна медицина?

– Використання інтрагастральних балонів – балон вводиться в порожнину шлунку за допомогою гастроскопа. Принцип дії полягає в тому, що балон заповнює частину шлунка і таким чином людина з’їдає менше, відчуття насичення приходить швидше. Недоліком методу є той факт, що в подальшому балон вилучається і пацієнту доведеться дотримуватися цієї програми харчування, яка йому буде запропонована (інакше ефекту чекати не варто): вживати низькокалорійну їжу, малими порціями, не їсти після 18:00, підтримувати адекватне фізичне навантаження і так далі.

У пацієнтів, що дотримуються програми, яку їм прописує лікар, після цієї маніпуляції результати хороші. В одній із сімей балони встановили чотирьом членам родини і результат у всіх різний: найуспішніший – у наймолодшої в родині жінки: протягом року вона втратила близько тридцяти кілограмів і, що важливо, ефект триває й досі. Решта членів сімейства мали скромніші результати, адже жодних змін їхній спосіб життя і харчування не зазнав, а балон сам по собі ще не гарантує схуднення – потрібно докласти деяких зусиль.

Отже, всі методи, які застосовуються, аби допомогти людині схуднути, спрямовані на те, щоб змусити її змінити свій життєвий стиль. А коли вже не вдається цього досягти консервативними методами, застосовуються хірургічні.

Що пропонують хірурги?

– На сьогодні є три групи хірургічних операцій, які допомагають позбутися зайвої маси тіла: рестриктивні операції, спрямовані на зниження кількості їжі, що з’їдається (наприклад, бандажування шлунка); малабсорбтивні операції, які знижують всмоктування поживних речовин у шлунково-кишковому тракті (наприклад, біліопанкреатичне шунтування); комбіновані операції (шунтуючі операції на шлунку та порожній кишці). На мою думку, останні – найуспішніші, адже поєднують обидва принципи.

Які критерії є приводом для операції?

– У першу чергу це, звичайно, індекс маси тіла – співвідношення зросту і ваги людини – та наявність коморбідних захворювань, так званий метаболічний синдром (цукровий діабет ІІ типу, гіпертонія, судинні патології, проблеми дихання тощо). При індексі 35-40 і вище є всі підстави говорити про хірургічне лікування.

Як правильно розрахувати індекс маси тіла?

– Він розраховується за простою формулою: I = m / h2, де m – це вага людини, а h – це зріст людини. Або можна скористатися готовими таблицями, в інтернеті їх досить багато.

Інтерв'ю опубліковано з дозволу автора Колесникова Є.Б.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?