Шмигаль пояснив раптовість блокування авіарейсів у Білорусь
Категорія
Політика
Дата публікації

Шмигаль пояснив раптовість блокування авіарейсів у Білорусь

Шмигаль пояснив раптовість блокування авіарейсів у Білорусь
Джерело:  online.ua

В українському уряді аргументували рішення про блокування авіасполучення з Білоруссю необхідністю стурбованістю щодо безпеки громадян.

Джерело: прем’єр-міністр Денис Шмигаль

За його словами, потреба переглянути підхід до безпеки виникла через примусову посадку літака Ryanair, що призвело до арешту двох осіб - білоруського опозиціонера Романа Протасевича та його дівчини, росіянки Софії Сапеги.

Голова уряду звернув увагу на неприпустимість таких потенційних випадків, але вже стосовно українських літаків.

“Не можу сьогодні не прокоментувати ситуацію, яка склалася в Білорусі. На доручення президента України уряд ухвалив протокольне рішення щодо припинення авіасполучення з Білоруссю. Це вимушене рішення, яке направлене винятково на безпеку українських громадян та української авіації. Ситуація з примусовою посадкою літака в аеропорту Мінська не залишила нам вибору”, - заявив Шмигаль.

Він звернув увагу на визнання інциденту, спровокованого режимом Олександра Лукашенка, як “повітряного піратства” в Євросоюзі.

“Повітряне піратство – ключове слово, що лунало з вуст міжнародних партнерів України. І уряд оперативно запровадив всі необхідні рішення. Бачимо, що більшість наших європейських партнерів пішли аналогічним шляхом. Окреме занепокоєння викликають і причини посадки літака. Кримінальне переслідування журналістів за їх роботу неприпустиме і не має толеруватися у розвиненому світі”, - резюмував прем’єр.

Посадка літака в Мінську

Лайнер з опозиційним журналістом прямував з Афін до Вільнюса та не мав планів на посадку на території Білорусі. Екіпаж фактично змусили до цього, коли той знаходився вже неподалік від литовського кордону.

Вже після приземлення правоохоронці точково ідентифікували Протасевича з його дівчиною серед пасажирів та заарештували їх. Літак повернувся в небо лише 7 годин після, а бомбу так і не знайшли.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?