Шмигаль виступив з важливою заявою про довгоочікувану подію
Категорія
Економіка
Дата публікації

Шмигаль виступив з важливою заявою про довгоочікувану подію

Шмигаль виступив з важливою заявою про довгоочікувану подію
Джерело:  online.ua

Українська влада не втрачає надії отримати новий транш по кредиту МВФ до кінця 2020 року. Але Україна і представники Фонду поки не домовилися про виплату через серйозні проблеми, негайного вирішення яких від Києва вимагає МВФ. Невідкладні переговори з представники Фонду регулярно проводить вище керівництво країни. Одним з останніх вів переговори прем'єр-міністр Депніс Шмигаль. Напередодні він обговорив з директором Європейського департаменту Міжнародного валютного фонду Альфредом Каммером виплату нового траншу за програмою stand-by. За підсумками переговорів Шмигаль виступив із заявою, в якій з упевненістю відзначив, що Україна має всі шанси найближчим часом отримати новий транш макрофінансової допомоги. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу Кабміну.

Зокрема, Шмигаль відзвітував Каммеру, які реформи і структурні "маяки" виконав офіційний Київ для отримання нового траншу. Він подякував Фонд за послідовну і незмінну підтримку в забезпеченні макрофінансової стабільності України і висловив сподівання, що в МВФ оцінять зусилля офіційного Києва і дадуть позитивний сигнал про підтримку домовленостей між Україною та Європейською Комісією для виплати чергового траншу макрофінансової допомоги в найближчим часом.

"Підтримка Міжнародного валютного фонду - це маркер стабільності для України, всього міжнародного фінансового середовища та банківського ринку. Наші з вами команди працюють практично щодня, і я дякую їм за фактично цілодобову роботу", - зазначив Шмигаль.

Як відомо, після скандального рішення КСУ, який скасував статтю про кримінальне покарання за недостовірне декларування та ряд положень антикорупційного закону про контролюючі функції НАЗК, виплата нового траншу по кредиту виявився знову під загрозою. Представники Міжнародного валютного фонду невідкладно звернулися до української влади і нагадали про важливе зобов'язання України для співпраці. Воно полягає в підтримці та підвищенні ефективності всіх українських антикорупційних інституцій. У Фонді наголосили, що запуск комплексної електронної системи розкриття інформації про активи та доходи високопосадовців в 2016 році був і залишається важливим кроком вперед у боротьбі з корупцією, і його ні в якому разі не можна скасовувати. Відносно поточної програми stand by в МВФ повідомили, що обговорення невирішених питань тривають.

Нагадаємо, 9 червня Рада директорів Міжнародного валютного фонду схвалила 18-місячну програму співпраці з Україною на 5 млрд доларів, яка буде виконана в разі виконання Україною ряду умов. Перший транш в 2,1 мільярда доларів Україна отримала 12 червня. Всього від МВФ в цьому році Україна планувала отримати 3,5 млрд доларів. Переговори щодо нового траншу призупинилися через резонансного скандалу з відставкою колишнього глави НБУ Якова Смолія, який звинуватив владу в "систематичному тискі" на нього. У МВФ закликали команду Зеленського виконати одну з найважливіших вимог Фонду - зберегти незалежність Національного банку України. Але після цього місія Міжнародного валютного фонду раптово взяла паузу у візитах в Україну, щоб детально вивчити питання антикорупційних органів, справ навколо Суркісів і Приватбанку, використання коштів COVID-фонду тощо. Керівництво Фонду регулярно нагадує офіційному Києву про важливість нової антикорупційної реформи в Україні, однак поки не може назвати дату місії для траншу stand by.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що глава МВФ висунула Україні нові жорсткі вимоги після переговорів із Зеленським щодо виплати нового траншу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?