Штучний "мінімісяць" востаннє дуже близько підлетить до Землі
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Штучний "мінімісяць" востаннє дуже близько підлетить до Землі

Штучний "мінімісяць" востаннє дуже близько підлетить до Землі
Джерело:  online.ua

1 лютого усі охочі зможуть поспостерігати за тим, як штучний "мінімісяць" знову наблизиться до Землі, перш ніж покинути орбіту нашої планети. Варто звернути увагу на те, що об'єкт, який раніше отримав назву 2020 SO, насправді є космічним сміттям 1960-х років, яке було тимчасово притягнуте гравітацією Землі. "Мінімісяць", як його жартома називають астрономи, вперше зафіксував 17 вересня 2020 року 71-дюймовий телескоп Pan-STARRS1, розташований на вершині гори Халеакала гавайського острова Мауї. Незабаром після відкриття астрономи озвучили припущення, що він є штучним через свої незвичайні характеристики. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на  Newsweek.

За словами астрономів, насправді "мінімісцем" вони називають верхній ступінь ракети "Атлас-Центавр", яку запустили ще в 1966 році в рамках невдалої місячної місії NASA "Сервейер-2". 1 грудня 2020 року астроном Джанлука Масі з проєкту Virtual Telescope Project заявив, що SO 2020 дуже близько підлетів до Землі. Відстань складала 50,9 тисячі кілометрів, приблизно 13 відсотків середньої відстані від Землі до Місяця.

1 лютого ситуація повториться, хоча цього разу відстань буде більшою – близько 224,5 тисячі кілометрів. Артефакт залишатиметься супутником нашої планети до 7 березня, коли зможе остаточно вивільнитися з гравітаційної хватки Землі.

"Після свого надзвичайно близького прольоту в грудні SO 2020 знову безпечно наближається – цього разу, щоб попрощатися. Як ми знаємо, це прискорювач космічної місії "Сервейер-2", який був тимчасово захоплений нашою планетою. Незабаром цей штучний мінімісяць покине наше оточення і вислизне на нову орбіту навколо Сонця",– повідомив астроном на сайті Virtual Telescope Project.

Поспостерігати за 10-метровим об'єктом під час його останнього зближення з Землею можна буде завдяки прямій трансляції, яку Джанлука Масі буде вести на сайті VTP, починаючи з 22:00 за київським часом 1 лютого.

Як повідомляв ONLINE.UA, агентство NASA оприлюднило яскраве відео, в якому зібрані унікальні кадри Сонця.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?