Штурм Капітолію і зачистка прихильників Трампа: як світ відреагував на події в США і що буде далі
Категорія
Політика
Дата публікації

Штурм Капітолію і зачистка прихильників Трампа: як світ відреагував на події в США і що буде далі

Штурм Капітолію і зачистка прихильників Трампа: як світ відреагував на події в США і що буде далі
Джерело:  online.ua

6 січня члени Сенату і палати представників США зібралися в Капітолії, щоб затвердити результати виборів президента США, перемогу на яких здобув демократ Джо Байден. Після початку засідання в Конгрес увірвалися прихильники Дональда Трампа, який не визнає підсумки голосування - вони зірвали засідання, так як конгресменів довелося терміново евакуювати в безпечне місце. Штурм Капітолію завершився жорсткою зачисткою заколотників. У зіткненнях протестуючих з поліцією загинули четверо людей. У Вашингтоні екстрено була оголошена комендантська година, яка триватиме до 20 січня, дня інавгурації Байдена. На даний момент засідання Конгресу відновилося, по його завершенню будуть затверджені результати виборів і оголошено ім'я нового президента США - відео в прямому ефірі транслюють американські ЗМІ. Як на протести в Вашингтоні відреагував світ і що буде далі, передає ONLINE.UA.

Штурм Капітолію почався паралелльно з мітингом прихильників Трампа, в якому брав участь він сам. Він заявив, що "вибори в США були вкрадені" і що ні він, ні його команда "ніколи не здадуться, ніколи не поступляться". Цей мітинг дав старт заворушенням у Вашингтоні - мітингувальники зламали загороджувальні бар'єри і увірвалися в будівлю Капітолію, щоб зупинити підрахунок голосів, в результаті засідання було зірвано і результати виборів в США не затверджені.

Зачистку Капітолію провели співробітники спецназу. За кілька годин вони вивели всіх мітингувальників з Капітолію, після чого засідання Конгресу було розблоковано. На даний момент Конгрес уже проголосував проти спроби скасувати волю виборців Арізони - за це рішення проголосувало 303 членів Палати представників і 93 сенаторів.

Штурм Капітолію - реакція Байдена і Трампа

Чинний президент США Дональд Трамп закликав своїх прихильників, які протестують близько Капітолія у Вашингтоні, розійтися по домівках, але при цьому виправдав їх дії. Він вважає, що безлади і протести в США - "це результат того, що священна і переконлива перемога на виборах безцеремонно і нахабно викрадена у великих патріотів, з якими так довго зверталися погано і несправедливо".

"Я знаю, вам боляче, неприємно. У нас пройшли вибори, які були вкрадені ... Але ви повинні йти додому зараз, зараз нам потрібен мир. Ми не хочемо, щоб хтось постраждав. Ми не повинні грати на руку цим людям, ми повинні зберегти мир, так що йдіть додому ", - заявив Трамп.

Важливо відзначити, що після публікації даного відео Трампа в соцмережах Twitter, Instagram і Facebook заблокували акаунти президента США.

"В результаті безпрецедентної і триваючої насильницької ситуації в Вашингтоні, округ Колумбія, ми зажадали видалення трьох твітів Трампа, опублікованих раніше сьогодні, через неодноразові і серйозні порушення нашої політики. Аккаунт Трампа буде заблокований на 12 годин", - йдеться в заяві Twitter з уточненням, що в майбутньому, якщо Трамп продовжить порушувати правила соцмережі, його аккаунт заблокують безповоротно.

Джо Байден назвав штурм Капітолію у Вашингтоні прихильниками Трампа "замахом на саме священне право американців: виконувати свою роботу". Також він закликав Трампа негайно виступити по телебаченню і закликати своїх прихильників припинити протести. Байден зазначив також, що люди, які увірвалися в будівлю Капітолію, не висловлюють думку громадськості, а є лише купкою екстремістів.

Як відреагував світ на протести в США

Колишній президент Білл Клінтон звинуватив Трампа, назвавши його головним організатором нападу на Капітолій. Україна закликала відновити порядок в США. Глава МЗС Дмитро Кулеба написав, що відновлення верховенства права та демократичних процедур необхідно якомога швидше, так як це важливо не тільки для США, але і для України та всього демократичного світу.

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон назвав штурм Капітолію "ганебним", глава МЗС Німеччини Гайко Маас заявив, що до таких наслідків могло призвести підбурення з боку Трампа. У свою чергу генсек НАТО Єнс Столтенберг закликав Трампа і американців поважати вибір громадян США.

Що буде далі

Після зачистки Капітолію Конгрес повернувся до верифікації голосів вибірників. Це засідання може зайняти досить багато часу, але за його підсумками буде оголошено ім'я нового президента США. Майже всі учасники протесту розійшлися від будівлі Конгресу, але поліцейські в посиленому режимі продовжують охороняти порядок.

"Сполучені Штати і Конгрес США стикалися з набагато більш серйозними загрозами, ніж втратила розум натовп, яку ми бачили сьогодні. Нас ніколи не стримували раніше, і сьогодні нас не зупинити. Вони намагалися підірвати нашу демократію. У них нічого не вийшло", - заявив лідер республіканців в сенаті Мітч Макконнелл після відновлення засідання Конгресу.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Конгресі вимагають порушити кримінальну справу проти Трампа через його спроби змінити результати виборів злочинним шляхом.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?