Силовики Лукашенка справою про протести довели до самогубства підлітка — правозахисники
Категорія
Світ
Дата публікації

Силовики Лукашенка справою про протести довели до самогубства підлітка — правозахисники

Силовики Лукашенка справою про протести довели до самогубства підлітка — правозахисники
Джерело:  online.ua

Білоруський підліток вирішив вкоротити собі віку через тиск слідчих режиму Олександра Лукашенка у кримінальній справі за участь у протестних акціях торік.

Джерело: правозахисний центр “Вясна”

За даними правозахисників, трагічний інцидент стався ввечері напередодні у вівторок, 25 травня.

“У Мінську 17-річний Дмитро Стаховський, фігурант кримінальної справи за участь у “масових заворушеннях” 9-11 серпня 2020 року (ч. 2 ст. 293 КК), покінчив життя самогубством, стрибнувши з 16-поверхової будівлі. Хлопець перед цим залишив передсмертний пост (у соцмережі) “ВКонтакте”, в якому пояснює свій вчинок кримінальним переслідуванням через участь в мітингах: “Виною для того, став слідчий комітет”, - наголосили у центрі.

Представники “Вясни” уточнили, що жертва тиску силовиків був сиротою, який мешкав у гуртожитку.

“Саме співробітники цього гуртожитку вказали на хлопця як на учасника акцій протесту, після чого він став фігурантом кримінальної справи за ст. 293 КК. Відомо, що вдень 25 травня він був на допиті у цій справі”, - додали правозахисники.

Також “Вясна” оприлюднила скріншот останньої публікації підлітка у соцмережі. Піст з’явився вже після того, як той наклав на себе руки, та починається словами “Якщо ви це читаєте, значить мене вже немає серед живих”.

Також у пості Дмитро додав: “Якби на мене не продовжували морально тиснути, думаю, я б не наважився на такий жахливий вчинок як суїцид. Але мої сили закінчувалися”.

У підсумку він наголосив, що вкорочувати собі вік — не є й не може бути виходом в будь-якій ситуації, однак особисто він не може вдіяти інакше. Стаховський подякував своїм друзям і знайомим за підтримку останніми місяцями.

Жодної реакції на інцидент з боку державних структур білоруського режиму станом на 26 травня не було.

Протести в Білорусі

Тисячі людей у різних містах республіки вийшли на вулиці після того, як Олександр Лукашенко оголосив себе переможцем останніх президентських виборів. Мешканці країни обурилися сотнями фальсифікацій під час голосування.

Натомість режим застосував силу для придушення протестів, які тривали багато тижнів і звелися нанівець лише після тривалих репресій, наслідки яких лунають у Білорусі досі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?