Сім країн ЄС замовили для України боєприпаси на 2 млрд євро
Категорія
Економіка
Дата публікації

Сім країн ЄС замовили для України боєприпаси на 2 млрд євро

Сім країн ЄС замовили для України боєприпаси на 2 млрд євро
Джерело:  online.ua

Сім країн ЄС замовили боєприпаси у рамках схеми закупівель Європейського Союзу. Замовлення стосувалися 155 мм снарядів для артилерії.

Джерело:  Reuters

Боєприпаси для України

Видання пише, що замовлення стосувалися 155 мм снарядів для артилерії, а здійснювала їх Європейська оборонна агенція (EDA).

Вартість закупок за цією схемою становить два мільярди євро. Її запустили ще в березні, щоби надати для ЗСУ один мільйон артилерійських снарядів до кінця поточного року.

Сім держав-членів вже розмістили замовлення на 155-мм боєприпаси за прискореною процедурою EDA. Найближчими тижнями та місяцями можуть з'явитися додаткові замовлення, наприклад, для національних цілей поповнення запасів, - повідомило агентство у відповідь на запит агентства Reuters.

Агентство відмовилося назвати країни, заявивши, що кожен уряд має оголосити про свої розпорядження. У відповідь на запит Reuters міністерство оборони Литви підтвердило, що вона є однією з країн.

EDA також відмовилося назвати вартість та кількість замовлень, заявивши, що більшість інформації є конфіденційною.

Однак в агентстві заявили, що угоди укладалися як на снаряди, так і на компоненти, такі як детонатори, снаряди, заряди та капсулі.

У заяві йдеться, що схема охоплює чотири "сучасні вогневі платформи, розроблені та вироблені в Європі... і які найчастіше використовуються українськими збройними силами". Згадуються французькі CAESAR, польські Krab, німецькі PzH2000 та словацькі Zuzana C/2000.

Розмістивши замовлення до кінця цього місяця, країни мають право подати заявку на відшкодування витрат на боєприпаси, закуплені для України, із фонду ЄС, Європейського фонду миру.

Що відомо про новий пакет військової допомоги Україні від США 

21 вересня Президент Сполучених Штатів Джо Байден оголосив про новий пакет військової допомоги для України розміром 325 мільйонів доларів.

Він включатиме касетні боєприпаси, системи протиповітряної оборони малої дальності, протитанкову зброю та інше і більше касетних снарядів DPICM.

Це вже 47 пакет військової допомоги, наданий Україні із запасів Пентагону із серпня 2021 року. Загальна допомога вже сягнула 46 мільярдів доларів США.

Зокрема, Джо Байден наголосив, що США перед зимою зосередяться на посиленні української системи протиповітряної оборони.

Ми концентруємося на зміцненні української системи протиповітряної оборони, щоб захистити тепло й світло у найхолодніші дні року. Це означає, що ми передамо другу батарею протиповітряної оборони HAWK з її постійним постачанням щомісяця упродовж зими, — зазначив президент США.

Читайте також:

  • Білий дім оприлюднив список вимог щодо подальшої військової допомоги Україні

  • Візит Зеленського розкрив стратегічний розкол між Україною та США — NYT

  • Зеленський закликав конгресменів США схвалити додаткове фінансування допомоги для України

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?