Ситуація загострилася - Євросоюз висунув жорсткий ультиматум Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

Ситуація загострилася - Євросоюз висунув жорсткий ультиматум Україні

Ситуація загострилася - Євросоюз висунув жорсткий ультиматум Україні
Джерело:  online.ua

У влади Євросоюзу остаточно увірвався терпець після чергового гучного скандалу, який розгорівся в Україні після відставки очільника НБУ Якова Смолія. Особливо збентежила ЄС заява останнього про те, що йому довелося звільнитися через систематичний політичний тиск. Речник Єврокомісії звернувся до команди українського лідера Володмира Зеленського та наголосив, що незалежність Національного банку України є загальною умовою Євросоюзу для надання 1,2 мільярда євро макрофінансової допомоги Україні. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на запит кореспондента DW.

"Переговори про конкретні політичні заходи в рамках програми макрофінансової допомоги для України тривають. У проєкті меморандуму про взаєморозуміння, який зараз погоджують, міститься загальна вимога відданості української влади незалежності центрального банку", - наголосили у Єврокомісії.

В ЄС звернули увагу офіційного Києва на те, що дотримання незалежності регулятора є вимогою всіх програм МВФ. Євросоюз нагадав, що виділяє макрофінансову допомогу лише тим країнам, які мають чинну програму з Міжнародним валютним фондом, нагадує видання.

"Єврокомісія чекатиме на результати оцінки ситуації з боку МВФ", - наголосив речник.

Варто звернути увагу на те, що в травні ЄС остаточно затвердив програму макрофінансової допомоги Україні в розмірі 1,2 мільярда євро на протидію економічним наслідкам пандемії коронавірусу. Наразі Єврокомісія веде переговори з українським урядом щодо меморандуму про взаєморозуміння, після підписання якого Київ зможе отримати перший транш кредиту в розмірі 600 мільйонів євро. Що важливо розуміти, від нашої країни меморандум підписують представник мініфіну та НБУ. Отримує макрофін від ЄС Нацбанк України. Як відомо, ЄС 2 липня емоційно відреагував на оголошення про відставку глави Національного банку України Якова Смолія, заявивши про загрозу для підтримки реформ в Україні через можливий підрив незалежності Нацбанку.

Як повідомляв ONLINE.UA, глава держави Володимир Зеленський терміново провів консультації з керівництвом Національного банку України та учасниками фінансового ринку - уже відома причина.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?