Скандал з прослуховуванням Гончарука: названа головна причина обшуків на каналі 1+1
Категорія
Україна
Дата публікації

Скандал з прослуховуванням Гончарука: названа головна причина обшуків на каналі 1+1

Скандал з прослуховуванням Гончарука: названа головна причина обшуків на каналі 1+1

Обшуки на каналі 1+1 проводяться в рамках розслідування злочину, а не через поширення певної інформації, яка суспільно важлива. Не можна забороняти правоохоронцям виконувати свої функції тільки тому, що слідчі дії стосуються ЗМІ загальнонаціонального масштабу. Про це заявив заступник генпрокурора України Віктор Чумак в інтерв'ю Радіо Свобода, передає ONLINE.UA.

"Я завжди був поборником свободи слова. Ви, напевно, про це знаєте. Я виступав за вільне поширення інформації, будучи політиком. І я зараз абсолютно на тих же позиціях. Але давайте не будемо плутати свободу слова з можливим злочином і розслідування цього злочину", - підкреслив Чумак.

Він запевнив, що обшуки на 1+1 прямо не пов'язані з оприлюдненням плівок Гончарука, на тлі яких виник серйозний скандал. Чумак пояснив, що мова йде про те, що в офісі прем'єр-міністра встановлені прилади, які несанкціоновано знімають інформацію.

"Обшуки на 1+1 не були пов'язані з поширенням певної інформації, суспільно важливої, а пов'язані з тим, що в офісі прем'єр-міністра стоять пристрої, які несанкціоновано знімають інформацію. Повинна реагувати на це правоохоронна система? Абсолютно! Якщо у правоохоронців є підстави провести обшуки в місці, де вважають, може міститися інформація, пов'язана з цим злочином, вони повинні це зробити? Повинні", - зазначив заступник генпрокурора.

Чумак підкреслив, що ні з даного розслідування, ні за будь-якими іншими, Генпрокуратура не отримує вказівок від президента Володимира Зеленського. За його словами, кожен, хто прийшов зараз на керівні посади в прокуратуру, точно знає і точно бачить, що суспільство очікує результат, і це очікування вимагає особливої відповідальності.

Нагадаємо, СБУ провела обшуки в будівлі телеканалу 1+1 увечері 5 лютого. Вони стосувалися не діяльності телеканалу, а конкретних осіб і місць можливого створення і зберігання ними аудіофайлів, отриманих незаконним способом. Відомо, що обшуки проводилися у справі незаконного прослуховування та запису розмов прем'єр-міністра Олексія Гончарука із заступницею голови Національного банку України Катериною Рожкової і міністеркою фінансів Оксаною Маркаровою.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що канал 1+1 терміново звернувся до Зеленського через обшуки. Журналісти закликали припинити зазіхання на свободу слова в Україні та вжити заходів щодо недопущення прямого політичного тиску і спроб переслідування незалежних медіа.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?