Скандальний фільм "Юрик" перероблять після нищівної критики маріупольців
Категорія
Культура
Дата публікації

Скандальний фільм "Юрик" перероблять після нищівної критики маріупольців

Скандальний фільм "Юрик" перероблять після нищівної критики маріупольців
Джерело:  online.ua

Скандальний фільм Юрик перероблять після нищівної критики маріупольців. Автори драми додадуть документальний постскриптум, який створять у співпраці з містянами.

Джерело: OsnovaFilm

Скандальний фільм про Маріуполь "Юрик" перероблять

Про це повідомила компанія, що зняла драму про історію хлопчика Юрика, який вижив при облозі Маріуполя.

Компанія "Основа фільм продакшн" намагалася створити художній фільм, що розкриває тему «дитина на війні». Ця тема на сьогодні надзвичайно актуальна через її масовість, на жаль, адже йдеться про тисячі дитячих життів і доль, які зламались в один день. Ми не знімали історичних хронік і не знімали документальне кіно, хоча в нашому фільмі є історії людей, що дійсно мали місце, вони справжні. Ми намагались розповісти історію українських дітей і привернути увагу світу до цієї важкої теми через художнє осмислення і художні образи.

Фільм було піддано нищівній критиці з боку маріупольців, тож автори картини звернулися саме до них.

Ми чуємо і поважаємо реакцію українців, яких обурює неповне і полегшене відтворення реальності окупованого Маріуполя у фільмі. Ми вже вжили заходів, аби «Юрик» не позиціонувався як заснований на реальних подіях.
Художній фільм “Юрик” промарковано текстом , яка попереджає глядачів, що стрічка є виключно художньою та не претендує на відображення реальної трагедії, яку вчинили окупаційні війська рф в м.Маріуполь.

Також компанія обіцяє доповнити фільм документальними фактами, що підтверджують – реальність була набагато жорсткішою, ніж її художнє осмислення. Цей документальний постскриптум буде створено в співпраці з маріупольцями, які опікуються фіксацією російських злочинів, і захисниками міста.

Будь-які згадки ОБСЄ будуть вилучені з фільму
На це нам потрібен час, сподіваємось на розуміння. По готовності обовʼязково сповістимо усіх наших глядачів, – йдеться у повідомленні.

Нищівна критика маріупольцями стрічки "Юрик"

Фільм викликав обурення з боку тих, хто пережили окупацію та обстріли у Маріуполі. Зокрема, фільм критикують через невідповідність документальній основі.

Наприклад, фотограф Євген Сосновський, який 62 дні пробув у блокадному місті та вивіз щоденник 9-річного хлопчика Єгора, звертає увагу, що в підвалах не було налагоджено звичного побуту (світло, вода та інші речі не були доступними), зелених коридорів не було, а також у місті не було представників ОБСЄ.

Депутат Дмитро Забавін Маріупольської міської ради навіть спрямував звернення до Мінкульту та РНБО. Мінкульт він просить вжити заходів, щоб правовласник фільму прибрав напис "Засновано на реальних подіях" та перед трансляцією зазначав, що це повністю художній фільм. А РНБО Забавін просить перевірити, чи загрожує "Юрик" національній безпеці, а також вжити заходів щодо захисту нацбезпеки.

Директорка департаменту культури Маріуполя Діана Трима розповіла, що не змогла додивитися фільм до кінця не тому, що він її травмував, а через неправду на екрані. Трима також зазначила, що оскільки фільм позиціює себе як художній на документальних подіях, то мали б відбуватися консультації:

Має бути історична складова. Коли ми створюємо щось про події у Маріуполі, то ми формуємо суспільну думку.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?