Скасуйте чергу на смерть: ЄС звернувся до Білорусі з потужним закликом
Категорія
Світ
Дата публікації

Скасуйте чергу на смерть: ЄС звернувся до Білорусі з потужним закликом

Скасуйте чергу на смерть: ЄС звернувся до Білорусі з потужним закликом
Джерело:  online.ua

У Білорусі 10 січня винесли перші в 2020 році вироки до смертної кари - до розстрілу засудили двох братів, які з особливою жорстокістю вбили свою вчительку. Євросоюз виступив з рішучим осудом. Там закликали Мінськ "скасувати чергу на смерть" і ввести мораторій на смертну кару, так як помилки правосуддя незворотні. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сайт Європейської служби зовнішніх дій.

"Три вироку були виконані в минулому році, і чотири людини зараз перебувають в "черзі на смерть". Нагадуючи резолюцію Ради ЄС від 2016 року, яка засуджує застосування смертної кари в Білорусі, Європейський Союз підтверджує рішучу незгоду із застосуванням вищої міри покарання за будь-яких обставин", - йдеться в заяві представника ЄС.

В ЄС нагадали Мінську, що смертна кара порушує невід'ємне право на життя, закріплене Загальною декларацією прав людини, і є надзвичайно жорстким, нелюдським і принижуючим гідність покаранням. Там же підкреслили, що смертна кара не може служити стримуючим фактором для злочинності.

"Введення мораторію на страту в Білорусі могло б стати позитивним кроком до скасування смертної кари", - підсумували в ЄС.

Нагадаємо, Білорусь - єдина країна в Європі, в якій діє смертна кара. Її призначають за особливо тяжкі злочини як виняткову міру покарання. Відомо, що в 2018 році білоруський суд засудив до страти щонайменше чотирьох осіб. У липні 2019 року було винесено ще один смертний вирок вбивці сестер-пенсіонерок - зараз злочинець очікує розстрілу.

Кілька днів тому в Білорусі засудили до розстрілу ще двох людей. Йдеться про двох братів - Іллі та Станіславі Костіних. У минулому році вони вбили свою колишню вчительку, якій завдали близько 140 ножових поранень і підпалили її будинок, щоб приховати сліди злочину. Вбивство сталося після того, як вчителька повідомила органам соцзахисту, що сестра її колишніх учнів не виконує батьківські обов'язки по вихованню дітей, в результаті чого сім'ю поставили на облік.

Слід зазначити, що один з смертних вироків в Білорусі привели у виконання в грудні 2019 року. Тоді розстріляли 36-річного чоловіка, якого засудили до вищої міри покарання за вбивство двох дівчат. Загиблим було 26 і 27 років. Згідно з вироком, Олександр Осипович, перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння, забив до смерті двох випадкових знайомих в квартирі своєї матері. Одній дівчині він завдав 77 ударів руками і молотком, другий - 18 ударів.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, Лукашенко пояснив, чому в Білорусі не скасували смертну кару. Він заявив, що вища міра покарання існує в країні, так як проти її скасування неодноразово виступав народ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?