Скільки Україні потрібно позичити коштів у 2020 році - сума шокує
Категорія
Економіка
Дата публікації

Скільки Україні потрібно позичити коштів у 2020 році - сума шокує

Скільки Україні потрібно позичити коштів у 2020 році - сума шокує

Аналітики вразили українських громадян новим неочікуваним прогнозом - вони заявили про те, що загальна потреба Кабінету міністрів в залученні боргового фінансування у поточному році становить 653 мільярди гривень. За словами фахівців, протягом цього року Міністерству фінансів потрібно погасити 346 мільярдів гривень боргів, без урахування 145 мільярдів на обслуговування боргів, які держава сплачує з видаткової частини бюджету. Експерти звернули увагу на те, що що 216 млрд з 346 млрд – це внутрішній борг, 130 млрд грн – зовнішній борг. Ця сума є співставною з обсягом погашень, які Україна робила в попередні роки, але все ще є значною. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на "ЕП".

Не можна ігнорувати той факт, що в результаті коронакризи знизились надходження до бюджету і зросли видатки. Варто звернути увагу на те. що ще 13 квітня парламент вніс зміни до держбюджету. Як наслідок, плановий дефіцит державного бюджету на 2020 рік зріс більш ніж утричі: з 96 до 298 млрд грн.

"Це означає, що майже кожна четверта гривня видатків державного бюджету у 2020 році повинна фінансуватися через залучення нових боргів (з урахуванням місцевих бюджетів це співвідношення буде меншим). Це також найбільший рівень дефіциту державного бюджету з 2016 року", - наголошує видання.

Отже, загальна потреба Кабміну в залученні боргового фінансування у 2020 році збільшилась майже вдвічі, і становить 653 млрд грн. За словами фахівців, план за зовнішніми запозиченнями збільшився зі 111 млрд грн до 242 млрд грн, план за внутрішніми запозиченнями – з 231 млрд грн до 372 млрд грн.

"Основне навантаження із залучення боргового фінансування заплановано саме на липень-грудень 2020 року. За перше півріччя Мінфін зміг взяти в борг 261 млрд грн (за загальним фондом держбюджету). Але за друге півріччя потрібно залучити ще 355 млрд грн – на 36% більше, ніж було залучено за січень-червень", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше Денис Шмиаль наголосив, що зростання економіки нашої країни очікують у другій половині поточного року. Окрім того, зазначається, що у Програмі діяльності Кабміну  враховано падіння ВВП на 4,8%.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?