Скільки насправді в Україні хворих на коронавірус - в ВООЗ виступили з гучним застереженням
Категорія
Україна
Дата публікації

Скільки насправді в Україні хворих на коронавірус - в ВООЗ виступили з гучним застереженням

Скільки насправді в Україні хворих на коронавірус - в ВООЗ виступили з гучним застереженням
Джерело:  NV

Україна потрапила в список країн, в яких коронавірус COVID-19 поширюється з надмірною швидкістю. При цьому офіційна статистика хворих може не відображати реальну дійсність, так як вона залежить від масштабів тестування. На сьогоднішній день в Україні тестують до 10 тисяч осіб, але в ВООЗ вважають, що кількість щоденних тестів потрібно розширювати, так як, окрім людей з симптомами коронавіруса, є багато випадків безсимптомного перебігу хвороби. З таким застереженням виступив глава представництва ВООЗ Ярно Хабіхт, який розповів, чи довіряє українській статистиці по коронавіруу, передає ONLINE.UA з посиланням на НВ.

Вся звітність по COVID-19, за словами Хабіхт, робиться по загальній міжнародній методиці і з самого початку пандемії на своїй території Україна "кожні 24 години дисципліновано повідомляє кількість виявлених випадків" в ВООЗ і залишається в цих процедурах прозорою. Але ця статистика може не відображати реальну ситуацію і число випадків коронавируса може бути більше, ніж офіційна статистика.

"Цифри, які ми бачимо, - це цифри, отримані в результаті проведених тестів ПЛР, і якби ми повернулися назад в часі, в квітні або березень, ми б побачили, що кількість тестів, які Україна проводить, збільшилася нереально: якщо в перші дні вдавалося проаналізувати близько 500 тестів, то сьогодні тестують до 10 тис. осіб в день", - пояснив глава представництва ВООЗ.

Він також зазначив, що складно вивчати безсимптомні випадки, але зараз вважається, що "головне джерело зараження - це все ж люди з симптомами". При цьому представник ВООЗ попередив, що для того, щоб заразитися коронавірусом достатньо 15 хвилин - це може статися в метро, громадському транспорті.

"Типова ситуація - завантажене метро або ескалатор, перевантажені автобуси. Імовірність заразитися в таких умовах близька до 100%, якщо протягом 15 хвилин перебувати близько до хворого COVID-19", - попередив Хабіхт.

Тому, за словами Хабіхт, основна мета Всесвітньої організації охорони здоров'я - більш інтенсивне тестування, в чому ВООЗ планує допомогти Україні. Зокрема, планують посилити заходи по виявленню коронавируса і контролю за його розповсюдженням.

"Україна - країна, де коронавірус вже поширюється усередині суспільства, а це значить, що ми повинні підготувати медичну систему країни до дедалі більшого навантаження, інтенсивно тестувати, забезпечити відстеження контактів, передбачити ізоляцію інфікованих і їх лікування", - додав представник ВООЗ.

Нагадаємо, кількість хворих на коронавірус в Україні стрімко зростає щодня. Станом на 18 липня, загальна кількість хворих COVID-19 досягає вже 58111 осіб, з яких 847 випадків зараження виявлені за останню добу. Вже 1477 людей померли через ускладнення, викликаних коронавірусною хворобою. При цьому 30525 українців змогли перемогти коронавірус - повторне лабораторне дослідження не виявило COVID-19 в їх організмі.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що тести на антитіла до COVID-19 в третині випадків показують помилковий результат. До такого висновку прийшла група міжнародних вчених.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?