Скільки українських військових знають свої права й обов’язки — відповідь юриста
Категорія
Україна
Дата публікації

Скільки українських військових знають свої права й обов’язки — відповідь юриста

Скільки українських військових знають свої права й обов’язки — відповідь юриста
Джерело:  online.ua

Начальник геоінформаційної служби ЗСУ, юрист з мiжнародного права Вадим Козьма розповів в етері online.ua про обізнаність військовослужбовців у своїх правах та обов’язках.

Джерело: ютуб-канал online.ua

В Україні лише 20% військовослужбовців знають свої права та обов’язки

Враховуючи, що я мобілізувався трохи пізніше, ніж 24 лютого, то в мене була можливість попрацювати з військовим правом у розрізі мобілізації. З мого досвіду з 1000 людей близько 800 взагалі не розуміють як це працює, — зазначив юрист з міжнародного права Вадим Козьма.

За його словами, українці мають стереотипне розуміння, що "перша повістка це все — мене забирають в армію". Однак з юридичної точки зору і де-факто таке твердження не відповідає дійсності.

Крім того, багато людей не розуміють, як впливають ті чи інші обмеження. Наприклад, зміна місця проживання.

Що таке перша повістка? Видається для уточнення даних і для того, щоб пройти військову комісію. Що таке друга повістка? Коли ти все це пройшов і тебе призивають до лав ЗСУ. Це ж різні речі, а люди цього не розуміють, — наголосив юрист.

Козьма також зазначив, що за невиконання або ігнорування першої повістки передбачена адміністративна відповідальність, а от за другу — кримінальна.

Цього люди теж не знають. Вони думають, що за першу можна отримати кримінальну відповідальність, — додав юрист.

Він переконаний, що обізнаність військовослужбовця у своїх правах і обов’язках залежить від його бекграунду. Якщо людина стикалася або цікавилася цими питаннями раніше, наприклад пішла добровольцем, маючи бойовий досвід або досвід служби, то вони, звісно, більш обізнані у своїх правах і обов’язках.

Військовослужбовці не сильно обізнані через те, що з цим складно розібратись. Це переважно складно написані документи. На це також немає часу. Зазвичай військовослужбовці знайомляться зі своїми правами та обов’язками, коли в них є така можливість та необхідність, — зазначив Козьма.

Кабмін дозволив центрам комплектування вручати повістки незалежно від місця прописки

Постановою від 7 квітня Уряд затвердив внесення змін до Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки.

Відтепер абзац одинадцятий пункту 9 Положення викладено в такій редакції:

Центри комплектування здійснюють заходи оповіщення та призову громадян на військову службу за призовом осіб офіцерського складу; на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період; на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період (незалежно від місця їх перебування на військовому обліку).

Останнього уточнення у Положенні раніше не було. Тепер людина, яка приписана до військкомату в одному місці, зможе отримати повістку в іншому.

Також Кабмін виключив абзаци 16 і 17 пунктів 10 і 11. Там йшлося про участь центрів комплектування у підготовці та виконанні завдань Тероборони в зонах їх відповідальності.

Раніше постанова не регулювала місце видачі повісток, тож не забороняла їх видачу в будь-яких місцях.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?