Словаччина обіцяє не припиняти поставки зброї Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

Словаччина обіцяє не припиняти поставки зброї Україні

Словаччина обіцяє не припиняти поставки зброї Україні
Джерело:  online.ua

За словами міністра оборони Словаччини Ярослава Надя, його країна продовжить надавати військову підтримку України, незважаючі на зростаючий тиск з боку Кремля.

Джерело:   EuroNews

Словаччина не припинить поставки озброєнь Україні

За словами очільника Міноборони Словаччини, зниження серед громадян країни підтримки ініціативи з надання Україні військової допомоги пов'язане з активністю кремлівської пропаганди.

Російська пропаганда робить все можливе, щоб змінити настрої населення, щоб зупинити або заблокувати подальшу передачу військової техніки Україні, але уряд, безумовно, вирішив продовжувати цей процес, тому що нам потрібно допомагати українцям, - зазначив Надь.

Згідно з дослідженнями аналітичного центру GLOBSEC, лише половина словаків підтримують ініціативу з продажу Братиславою свого парку винищувачів України. Водночас, 62% респондентів сприймають Росію як загрозу, а 37% як і раніше вважають Москву одним з найважливіших стратегічних партнерів Словаччини.

Чому в ЄС тишком скорочують військову допомогу Україні

Між тим, за інформацією видання Politico, протягом липня 6 найбільших країн ЄС е пропонували Україні жодних нових двосторонніх військових зобов'язань – вперше після повномасштабного вторгнення РФ.

Керівник групи дослідників з Кільського інституту світової економіки, яка аналізувала це питання, Крістоф Требеш зазначив, що з кінця квітня європейські зобов'язання щодо військової допомоги Україні мають тенденцію до зниження - за його словами, попри те, що війна вступила в критичну фазу, нові ініціативи з надання допомоги вичерпалися.

Минулого тижня на конференції північноєвропейських союзників з підтримки України на рівні міністрів оборони в Копенгагені було домовлено надати Києву додаткову підтримку в розмірі понад 11 мільярдів данських крон (1,5 мільярда євро).

Требеш сказав, що цифра "мізерна порівняно з тим, про що домовлялися на попередніх конференціях".

Требеш стверджує, що європейські країни мають розглядати війну в Україні як більш схожу на кризу єврозони чи пандемію коронавірусу, дві події, які спонукали континент спрямувати сотні мільярдів на заходи екстреного фінансування. Фонд відновлення після пандемії ЄС охоплює приблизно 800 мільярдів євро у вигляді позик та грантів.

Загальна європейська допомога Україні поки що становить лише малу частину цієї суми. За словами Требеша, "це напрочуд мало, враховуючи, що поставлено на карту".

Це ілюструє точку зору, яку неодноразово висловлювали українські військові чиновники та політики: великі європейські держави не встигають за військовою допомогою, що надходить із Великобританії, Польщі та США. Військові фахівці та деякі члени Європарламенту останнім часом дедалі частіше повторюють цю точку зору, - зазначив Требеш.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?