Соціолог пояснив, чому ніхто не зміг передбачити перемогу Трампа
Категорія
Світ
Дата публікації

Соціолог пояснив, чому ніхто не зміг передбачити перемогу Трампа

Соціолог пояснив, чому ніхто не зміг передбачити перемогу Трампа
Джерело:  online.ua

Соціолог, заступник директора Інституту соціології НАН України Євген Головаха пояснив, чому ніхто не зміг передбачити перемогу республіканця Дональда Трампа на виборах президента США.
Про це він сказав в інтерв'ю ONLINE.UA.
Він пояснив, чому не варто говорити про кризу соціології і прогнозування після виборів в США.
"У соціології прогнозування будується на певній варіативній основі. Наприклад, американські соціологи за кілька тижнів до виборів пишуть, що перемогу Клінтон можна передбачити з вірогідністю 80%. Але є теорія ймовірностей. На це не звертають уваги, хоча багато людей вже мають вищу освіту і вивчали теорію ймовірностей. За два дні до виборів ніхто вже не говорив про 80%, адже, за останніми опитуваннями, відставання Трампа від Клінтон скоротилося до 1-2%. Це вже тільки 60% на користь Клінтон. Не можна з соціологів робити сакральних пророків. Це перше", - сказав соціолог.
Крім того, за його словами, соціологи не можуть спрогнозувати поведінку кандидатів в президенти перед виборами, яка впливає на результати.
"Друге: є фактори, які створюють невідповідність між соціологічними дослідженнями і результатами виборів - це вплив подій перед виборами, обставини, поведінка кандидатів. Ну хто міг сказати, що в останні дні ФБР відкриє справу проти Клінтон? Вона випереджала Трампа на 5-7% перед відкриттям проти неї нової справи. Її рейтинг почав падати, відставання між Трампом і Клінтон скоротилося. Третє: соціологи особливо і не помилилися", - зазначив Головаха.
Читайте також: У ЄС цікаво висловилися про дружбу з Трампом і Росією
За його словами, соціологи проводили загальноамериканське опитування, а якби вибори проводилися в Україні, то перемогла б Клінтон.
"Якби вибори були в Україні, за нашою виборчою системою, то Клінтон виграла б. Американська виборча система передбачає наявність вибірників. Це реалії початку XIX століття, а не ХХІ-го. За загальним голосуванням Клінтон перемогла з відривом більше двох мільйонів голосів", - заявив він.
Головаха додав, що американська соціологія не має значення, важлива соціологія по кожному штату окремо.
"Але це значно дорожче і складніше. Клінтон перемогла по США, але в трьох "проблемних" штатах - Пенсільванія, Вісконсін і ще один (скоріш за все, Мічиган, - ONLINE.UA), де очікувалася перемога Клінтон, вийшла невелика перевага Трампа. Всі виборники перейшли в його "скарбничку". Перемога з відривом у кілька десятків тисяч голосів за трьома штатами виявилася важливішою, ніж двохмільйонна перевага по країні. Це та ж історія, що з Бушем і Гором в 2000 році. Там перемога була на 400 або 500 голосів. Ці 500 голосів вирішили долю США і світу. Гор (той, хто програв вибори, - ONLINE.UA), думаю, не поліз би в Ірак, "Ісламської держави" могло і не бути", - зазначив соціолог.
Більше читайте в інтерв'ю на ONLINE.UA: Тимошенко схожа на Трампа, а якби вибори були в Україні, перемогла б Клінтон - соціолог.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?