Спекуляції попередньої влади - у Зеленського нарешті прокоментували резонансне рішення суду
Категорія
Україна
Дата публікації

Спекуляції попередньої влади - у Зеленського нарешті прокоментували резонансне рішення суду

Спекуляції попередньої влади - у Зеленського нарешті прокоментували резонансне рішення суду
Джерело:  online.ua

28 серпня Конституційний суд визнав неконституційним призначення Артема Ситника директором Національного антикорупційного бюро - це рішення в НАБУ назвали політично мотивованим. 29 серпня рішення КСУ нарешті прокоментували в Офісі президента України Володимира Зеленського. На Банковій вважають, що після такого рішення КСУ повинен відбутися новий конкурс на посаду глави НАБУ. В ОП підкреслили, що рішення КСУ по НАБУ стало констатацією "непродуманої, поспішної, і часто - спекулятивної в той час практики кадрових призначень з боку попереднього президента України, яка йшла врозріз з Конституцією", передає ONLINE.UA.

"Безперечно, сильна правова держава - це і закон як фундамент справедливих суспільних відносин, і обов'язковий розподіл повноважень між всіма гілками влади. Винятків не повинно бути. У зв'язку з цим ми, безумовно, приймаємо до відома рішення Конституційного Суду про неконституційність указу попереднього Президента про призначення директора НАБУ. Це, до речі, повністю компетенція Конституційного Суду. Згідно з цим рішенням, як ми його розуміємо, судді констатували, що непродумана, поспішна, а часто - спекулятивна тодішня практика кадрових призначень, яка йшла врозріз з Конституцією України при формуванні найважливішого елемента антикорупційної архітектури в країні, призвела до необхідності прийняти конкретного правового рішення про неконституційність", - прокоментували у Зеленського рішення КСУ.

В Офісі президента наголосили, що КСУ дав оцінку саме управлінським рішенням про кадрові призначення попередньої влади, а не оцінку якості роботи самого органу. На Банковій наголосили, що рішення суду визнає виключно факт неконституційності призначення директора НАБУ, а не скасовує повноважності самого НАБУ.

Нагадаємо, Артема Ситника головою НАБУ призначив п'ятий президент України Петро Порошенко в квітні 2015 року. На цю посаду претендували 176 осіб, у фінал конкурсу вийшли Ситник і Микола Сірий. 20 травня 2020 року понад п'ятдесят нардепів звернулися в КСУ з поданням про неконституційність призначення Ситника. Його автори стверджували, що п'ятий президент Петро Порошенко під час призначення директора НАБУ перевищив свої повноваження і порушив заборону на узурпацію державної влади.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що глава Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький несподівано для всіх написав заяву про звільнення. За попередніми даними, Холодницький не просто звільняється з САП, а йде з прокуратури за власним бажанням від 21 серпня. Його заяву вже підписала глава Офісу генерального прокурора Ірина Венедиктова.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?