США, ЄС і НАТО відреагували на загострення ситуації в Грузії
Категорія
Політика
Дата публікації

США, ЄС і НАТО відреагували на загострення ситуації в Грузії

США, ЄС і НАТО відреагували на загострення ситуації в Грузії
Джерело:  online.ua

Загострення конфлікту між офіційною владою та опозицією в Грузію спровокувало миттєву реакцію міжнародної спільноти. Так, спецпредставник НАТО на Південному Кавказі Джеймс Аппатурай прокоментував ситуацію в Тбілісі, де 23 лютого влада затримала заарештувала лідера найбільшої опозиційної партії "Єдиний національний рух" Никанора Мелію. З окремою заявою також виступили представники США та Європейського Союзу. Про це інформує ONLINE.UA з посилання на "Грузия online".

"Ми уважно стежимо за подіями в Грузії. Затримання глави головної опозиційної партії викликає глибоку стурбованість", - заявив Аппатурай.

Він також звернув увагу на те, що Альянс очікує від Грузії як від близького партнера і країни-аспіранта "розвитку євроатлантичних демократичних стандартів, яких вона так старалася дотримуватися і підтримувати".

"Це включає вирішення політичних розбіжностей шляхом діалогу, а також уникнення поляризуючої риторики і дій", - наголосив представник НАТО.

На ситуацію, що склалася в Грузії, також відреагували члени ЄС. Зокрема, з коментарем виступив міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс.

"Стурбований бачити те, що відбувається у Тбілісі сьогодні вранці. Насильство - це не спосіб вирішувати політичні розбіжності. Сподіваюся, наші грузинські друзі зможуть уникнути сповзання у ще більшу кризу. Стриманість та відданість демократії мають перемогти", - написав дипломат.

Посол Британії у Грузії Марк Клейтон зізнався, що його шокували кадри з офісу "Єдиного національного руху".

"Насилля та хаос у Тбілісі - це останнє, що зараз потрібно Грузії. Закликаю усі сторони діяти стримано - і зараз, і наступними днями", - підкреслив він.

З доволі жорсткою заявою також виступили представники команди президента США Джо Байдена.

"США глибоко занепокоєні рішенням уряду затримати лідера найбільшої опозиційної сили у штабі партії сьогодні вранці. Нам прикро, що заклик США та інших міжнародних партнерів до стриманості й діалогу проігнорували. Ми збентежені чути поляризуючу риторику від керівництва країни у час кризи. Сила та агресія - це не рішення для політичних суперечностей. Сьогодні Грузія зробила крок назад на своєму шляху до того, щоб стати сильною демократією у євроатлантичній родині держав", - прокоментувало ситуацію посольство США.

Як повідомляв ONLINE.UA, в Грузії затвердили новий уряд на чолі з Іраклієм Гарібашвілі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?