США натякнули союзникам НАТО на санкції за співпрацю з Росією
Категорія
Світ
Дата публікації

США натякнули союзникам НАТО на санкції за співпрацю з Росією

США натякнули союзникам НАТО на санкції за співпрацю з Росією
Джерело:  online.ua

Уряд Сполучених Штатів налаштований вводити санкції навіть проти союзників, які купують російську зброю, стверджує державний секретар Ентоні Блінкен.

Джерело: Reuters

За словами американського дипломата, Туреччина разом з іншими повинна утриматися від придбання озброєння російського виробництва. Він звернув увагу на сподівання Вашингтона вирішити всі конфлікти з Анкарою дипломатичних шляхом.

Суперечка щодо турецького уряду, який підтримав рішення придбати російські комплекси С-400 - давнє питання. Напруженість ситуації підвищила заява президента Джо Байдена, який визнав трагічні події 1915 року геноцидом вірмен в Османській імперії офіційно.

Блінкен натомість зауважив, що на тлі поглядів Байдена, які він неодноразово демонстрував, рішення не має бути несподіванкою для інших сторін. Туреччина — надзвичайно важливий союзник для всього блоку НАТО, тож американська сторона розраховує на розв’язання конфліктних ситуацій.

Утім, одночасно Вашингтон закликає офіційну Анкару не придбати надалі російські комплекси.

“Також дуже важливо для Туреччини, а також усіх союзників і партнерів США, уникати майбутніх закупівель російської зброї, включно з додатковими С-400”, - підкреслив держсекретар.

Він звернув увагу на ймовірну жорстку реакцію США на це відповідно закону про протидію американським противникам шляхом санкцій

“Будь-які значні операції з російськими оборонними структурами, знову ж таки, можуть підпадати під дію закону, CAATSA, а це окремі заходи на додачу до тих, які вже були введені”, - додав Блінкен.

Ускладнюють американо-турецькі відносини, зокрема, розбіжності в політиці стосовно Сирії, а також суперечки щодо положення прав людини.

Якщо США введуть санкції через рішення турецької оборонки, вони не стануть першими. Проти Анкари вже чинні американські рестрикції через С-400.

Водночас сторона Анкари тоді критикувала рішення Сполучених Штатів про озброєння курдських загонів YPG в Сирії, а також відмови видавати турецькому правосуддю видавати засудженого у республіці проповідника Фетхуллаха Гюлена.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?