Перші 100 днів Джо Байдена — що встиг зробити новий президент США
Категорія
Політика
Дата публікації

Перші 100 днів Джо Байдена — що встиг зробити новий президент США

Перші 100 днів Джо Байдена — що встиг зробити новий президент США
Джерело:  online.ua

29 квітня Джо Байден завершує свої перші 100 днів на посаді президента США. В Америці оцінили головні досягнення нового лідера, який дав безліч гучних обіцянок в день інавгурації. Успіхи Байдена очевидні - він рішуче встав перед серйозними викликами та продемонстрував "новий курс" США всьому світу.

Джерело: ONLINE.UA

У перші три місяці свого президентства Байден зосередився на пандемії коронавіруса, економіці, зміні клімату, імміграційній реформі, контролі над зброєю і поліпшенні життя американців. І багато чого встиг зробити із запланованого за минулі 100 днів.

100 днів на посаді президента - головні досягнення Байдена

20 січня, відразу ж після інавгурації, новий господар Білого дому Джо Байден підписав 15 виконавчих указів і дві директиви, якими скасував суперечливу політику колишнього президента Штатів Дональда Трампа. Байден доручив:

  • припинити будівництво стіни Трампа на американо-мексиканському кордоні,

  • зупинити заборону на в'їзд в США з країн, де в основному проживають мусульмани,

  • ввести мораторій на виселення і відрахування з вишів американців за борги,

  • повернути США в Паризьку кліматичну угоду і в ВООЗ.

Байден пообіцяв за перші 100 днів на посаді президента посилити боротьбу з пандемією коронавіруса. Заявлена мета Байдена була досягнута швидко - за 60 днів в США було зроблено 100 млн щеплень від коронавіруса, як і обіцяв новий американський лідер. Більш того, він домігся прийняття Конгресом США "плану порятунку", на який виделено1,9 трлн доларів на стимуляцію економічного зростання в умовах пандемії коронавіруса.

План порятунку Байдена передбачає:

  • виплати кожному американцеві-платнику податку по 1400 доларів;

  • доплати по безробіттю в розмірі 400 доларів;

  • підвищення мінімальної зарплати з 7,25 до 15 доларів на годину;

  • збільшення допомоги на дитину до 3600 доларів.

За перші 100 днів на посаді президента Байден підписав 7 законів, що набагато менше в порівнянні з кількістю законів, прийнятих в минулі президентства. Згідно з аналізом FiveThirtyEight, Барак Обама підписав 14 законів, Джордж Буш - 7, Білл Клінтон - 22, а Франклін Рузвельт - 76. При цьому Байден підписав найбільшу кількість постанов виконавчої влади, які не вимагають проходження через Конгрес. Однак, вони є незначними, оскільки можуть бути скасовані майбутнім президентом США.

Що зробив Байден для України і світу

Аналітики, експерти і політологи говорять, що в особі Байдена Україна нарешті отримала надійного союзника, оскільки він знає Україну краще, ніж всі попередні президенти США. Байден в своїх публічних заявах запевняє, що США ніколи не визнають анексію Криму  та будуть допомогати офіційному Києву протистояти РФ.  Правда, поки він не призначив відповідальних за Україну чиновників Держдепу і посла США в Києві, що може свідчити про відсутність остаточної визначеності Байдена щодо зовнішньої політики.

Європі і світу Байден показав, що готовий налагоджувати відносини, але на вигідних для Америки умовах. Серед гучних рішень Байдена:

В цілому політика Байдена демонструє виважений підхід до багатьох зовнішньополітичних та внутрішніх питань, і зараз ще важко виділити певні успіхи нового президента США, які вже продемонстрували ефективний результат.

Глава адміністрації Білого дому Рон Клейн стверджує, що Байден зробив важку роботу, і виконав багато зі своїх обіцянок.

"Те, що ми обіцяємо американському народу, - це прогрес за ці 100 днів, багато важкої роботи, щоб речі перейшли від неправильного напряму до руху в правильному напрямку. Це буде мірилом нашого успіху. Наша мета - згуртувати країну, мобілізувати для цього Конгрес, почати вносити зміни, які допоможуть вирішити всі жахливі проблеми не тільки в Америці, а й в світі", - коментує досягнення Байдена глава його адміністрації.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?