Байден зважився піти проти Ердогана і визнати геноцид вірмен
Категорія
Політика
Дата публікації

Байден зважився піти проти Ердогана і визнати геноцид вірмен

Байден зважився піти проти Ердогана і визнати геноцид вірмен
Джерело:  online.ua

24 квітня президент США Джо Байден вирішив визнати геноцид вірмен. Він вже попередив про це президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана.

Джерело: Bloomberg

Про намір Байдена стало відомо після його перших переговорів з Ердоганом, які в телефонному режимі відбулися напередодні. У Білому домі і в пресслужбі Ердогана це питання не згадується, але американським ЗМІ стало відомо, що Байден збирається визнати геноцид вірмен.

Про своє рішення Байден може оголосити 24 квітня, в День пам'яті жертв геноциду вірмен. Якщо це станеться, він стане першим за останні 40 років президентом США, який публічно визнає факт геноциду. Останнім президентом США, який намагався визнати геноцид вірмен був Рональд Рейган - в 1981 році він назвав масову депортацію і знищення вірмен геноцидом, але незабаром відмовився від своєї заяви під тиском Туреччини.

У Туреччині вже відреагували на це повідомлення. У турецькому МЗС попередили, що Ердоган прийде в лють через рішення Байдена, що зашкодить відносинам США і Туреччини.

Перші переговори Байдена і Ердогана - про що домовилися

У Білому домі телефонні переговори Байдена і Ердогана, які відбулися більш ніж через три місяці після інавгурації президента США, назвали конструктивними. Відзначається, що Байден і Ердоган висловили зацікавленість в двосторонніх відносинах з розширеними сферами співробітництва та ефективному врегулюванні розбіжностей.

Зокрема, США і Туреччина домовилися провести двосторонню зустріч на полях червневого саміту НАТО для обговорення всього спектру двосторонніх і регіональних питань.

Геноцид вірмен в 1915 році - що відомо

Геноцидом вірмен називають масову депортацію і знищення вірменського населення на територіях, підконтрольних Османської імперії, в 1915 році. Під час масових вбивств вірменського населення загинуло, за різними оцінками, від 660 тисяч до 1,5 млн осіб. Туреччина і Азербайджан не визнають події 1915 року геноцидом, але підтверджують численні жертви серед цього народу.

Геноцид вірмен визнали 23 держави, а також Європарламент. Щорічно 24 квітня в річницю депортації вірменської інтелігенції зі Стамбула мільйони вірмен і представників інших національностей у всьому світі шанують жертв геноциду. У 2015 році Європарламент оголосив 24 квітня європейським Днем пам'яті жертв геноциду вірмен в Османській імперії.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?