США, Німеччина і ЄС зробили жорстке попередження Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

США, Німеччина і ЄС зробили жорстке попередження Україні

США, Німеччина і ЄС зробили жорстке попередження Україні
Джерело:  online.ua

Влада Європейського Союзу продовжує уважно стежити за політичною ситуацією в Україні і озвучувати свої рекомендації, а іноді і попередження. Тому і останній скандал, що виник після резонансного рішення КСУ скасувати антикорупційну реформу, не залишився без уваги. Західні союзники України "зі зростаючою стурбованістю" стежать за виниклою політичною кризою. Вони закликають команду українського лідера Володимира Зеленського та суддів КСУ об'єднатися, щоб знайти вихід з кризи. З такою терміновою заявою до України звернулася представники США, Канади, Німеччини, Євросоюзу, Японії і Великої Британії, які попередили, що антикорупційний тупик повністю заблокує європейський і євроатлантичний курс України. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу американського посольства в Києві.

"З стурбованістю США, Канада, Німеччина, Велика Британія, Японія і Євросоюз стежать за останніми подіями, пов'язаними з рішенням Конституційного суду. Ми закликаємо всі сторони об'єднатися для діалогу, прийняти виклик і знайти вихід з кризи. Це необхідно для відновлення віри людей в те , що держава здатна як боротися з корупцією, так і продовжувати конституційно закріплений європейський і євроатлантичний курс України ", - йдеться в заяві союзників України.

Важливо відзначити, що ця заява прозвучала після того, як генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич і президент Венеціанської комісії Джанні Букіккіо назвали "кричущим порушенням" основного закону України наміри Зеленського припинити повноваження суддів КСУ. Представники РЄ і венеціанки вимагають, щоб офіційний Київ знайшов альтернативні варіанти для вирішення конституційних проблем. З таким закликом вони звернулися в листі до голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова, якого попередили про непоправні наслідки, якщо Рада підтримає пропозицію Зеленського і звільнить всіх суддів КСУ.

Нагадаємо, 27 жовтня КСУ скасував статтю про кримінальне покарання за недостовірне декларування та ряд положень антикорупційного закону про контрольні функції НАПКА. Суддя-доповідач Ігор Сліденко пояснив, що КСУ цього рішення хотів захистити суддів від тиску на них з боку виконавчої влади, але так як виділити в рішенні право не перевіряти декларації тільки суддів було неможливо, тому норму скасували для всіх категорій чиновників. Це рішення викликало жорстку реакцію не тільки українців, а й усіх міжнародних парнеров нашої країни. Євросоюз попередив офіційний Київ, що Україна втратить безвіза і будь-якої фінансової підтримки, якщо рішення КСУ не скасують.

Після рішень КСУ Зеленський скликав екстрене закрите засідання РНБО, а вже ввечері 29 жовтня НАПКА повернуло доступ до єдиного реєстру електронних декларацій після розпорядження Кабінету міністрів. Також президент подав до Верховної Ради законопроект, яким пропонує звільнити весь склад Конституційного суду. Глава Конституційного суду Олександр Тупицький назвав дії глави держави ультиматумом і заявив, що не збирається у відставку.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що президентська партія "Слуга народу" 2 листопада збирається на екстрене засідання для прийняття важливого рішення щодо законопрокта Зеленського про перезавантаження КСУ. Відомо, що думки щодо ідеї президента звільнити суддів Конституційного суду розділилися.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?