США підштовхують ЄС до введення масштабних санкцій проти Китаю
Категорія
Політика
Дата публікації

США підштовхують ЄС до введення масштабних санкцій проти Китаю

США підштовхують ЄС до введення масштабних санкцій проти Китаю
Джерело:  online.ua

США та ЄС обговорюють запровадження масштабних експортних обмежень до Китаю, аналогічних тим, що були введенні проти РФ за збройну агресію проти України. 

Джерело:  Bloomberg

США та ЄС готують масштабні санкції проти Китаю 

Зазначається, що це питання також буде обговорюватись під час наступного торгового форуму високого рівня на початку грудня.

В Білому домі обговорюють введення експортних санкцій проти КНР.

Однак країни Євросоюзу наразі не готові до введення таких санкцій проти Китаю, адже він безпосередньо не задіяний у кремлівській збройній агресії проти України.

Водночас сторони можуть розглянути товари, які Пекін використовує для посилення свого військового потенціалу. Наразі ж невідомо, чи підніметься ця тема під час зустрічі торгового представника США Кетрін Тай з міністрами торгівлі ЄС.

США не розглядають можливість поширення російського експортного контролю на Китай, і ми не піднімали це питання з європейцями, - зазначив прессекретар Ради національної безпеки США Салоні Шарма.

Експортний контроль виявився одним з найефективніших інструментів, що завдав шкоди російському арсеналу. Водночас він може бути потенційно корисним, аби сповільнити Китай у глобальних технологічних перегонах.

Цього ж місяця адміністрація президента США вже обмежила продаж китайським фірмам американськими компаніями деяких мікросхем, які, наприклад, використовуються для суперкомп'ютерних обчислень і штучного інтелекту.

Міністр закордонних справ Китаю Ван І розкритикував рішення США під час розмови з держсекретарем США Ентоні Блінкеном та заявив про напруженість у відносинах між країнами перед можливою зустріччю їх лідерів.

Американська сторона повинна припинити стримування і придушення Китаю і не створювати нові перешкоди для двосторонніх відносин, - зазначив керівник МЗС КНР.

Деякі з країн-членів Ради з торгівлі і технологій з обережністю поставилися до зусиль США перетворити форум на антикитайський орган та вважають, що ліпше зосередитись на двосторонньому порядку денному.

Тим часом деякі країни-члени, включаючи Німеччину, запропонували переглянути підхід щодо Китаю, оскільки країна все більше стає суперником. Також під час стратегічної дискусії лідерів ЄС щодо Китаю, сторони досягли консенсусу щодо необхідності скорочення критичної залежності від Пекіна.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?