США почали ліквідовувати найбільші хаби з постачання електроніки до Росії
Категорія
Світ
Дата публікації

США почали ліквідовувати найбільші хаби з постачання електроніки до Росії

США почали ліквідовувати найбільші хаби з постачання електроніки до Росії
Джерело:  online.ua

Після підготовки, що тривала більше півроку, підключення дипломатів і розвідки влада США приступила до ліквідації найбільших антисанкційних хабів Росії. Новий пакет американських санкцій, який був введений в дію в четвер і став одним з найбільших у 2023 році, націлений на те, щоб перекрити канали, якими до Росії надходить високотехнологічна продукція, що потрапила під санкції.

Джерело: The Wall Street Journal

США почали ліквідовувати найбільші хаби з постачання електроніки до Росії

Йдеться про чіпи, а також деталі для супутників та навігаційного обладнання, які Кремль продовжує закуповувати на Заході через мережу посередників у Китаї, Туреччині, Угорщині та Об'єднаних Арабських Еміратах.

Серед 150 юридичних та фізичних осіб, щодо яких США ввели санкції, – турецькі фірми, які, за американськими даними, здійснили понад 100 постачань російським компаніям, пов'язаним із виробництвом військових дронів та крилатих ракет.

Також до "чорних списків" було внесено дві фінські компанії та їхні топ-менеджери з Франції та Естонії, розповів WSJ чиновник, знайомий із питанням. Siberica and Luminor відправляли до Росії камери для безпілотників, оптичні фільтри високої роздільної здатності, а також літієві батареї. Одержувачами цих товарів пов'язані з ВПК російські структури.

Крім компаній-посередників, під санкціями опинився "АкБарс Банк", який став одним із ключових розрахункових центрів Росії в ОАЕ. Торік банк, який до війни належав уряду Татарстану, почав проводити операції в дирхамах і відкрив коррахунки у двох банках Дубая.

Тепер же банк, що входить до топ-25 у РФ за розміром активів, відрізаний від валютних транзакцій: у п'ятницю він попередив, що припиняє вихідні перекази у валюті та обмін доларів, євро та дирхамів.

Санкційному удару США передували численні візити американських дипломатів на Близький Схід, під час яких місцевих чиновників переконували поділитися розвідданими. За підсумками цих консультацій адміністрація Байдена наймає команду з прокурорів та кримінальних розслідувачів, пише WSJ: їм належить працювати з Мін'юстом та Міністерством торгівлі США, які відповідають за експортний контроль.

Чим українські санкції відрізняються від західних

За словами Магди, Бланк порівнює українські санкції із західними, які зазвичай мають прозорі критерії, тоді як український режим санкцій залишається непрозорим, а судовий контроль взагалі відсутній.

Відповідно, партнери України в США та Європі не знають, як ставитися до зростаючої кількості компаній в Україні та інших країнах, які стверджують, що Київ несправедливо наклав на них санкції.

Політолог зазначив, що у своїй статті Бланк прямо закликає захистити санкційний процес від корупції, стороннього впливу та мати запобіжники на випадок помилок.

Великою спокусою є використання санкцій для знищення конкурентів або особистої помсти. Подібне траплялося не раз у новітній українській історії. І, звісно, про це добре відомо у Вашингтоні, — підкреслює Магда.

Посилаючись на Стівена Бланка, директор Інституту політики вважає, що недоліки санкційного процесу в Україні можна вирішити за допомогою більш тісної міжвідомчої співпраці всередині України та багатосторонніх консультацій і співробітництва, що забезпечить прозорість і синхронізацію санкцій. Лише за таких умов можлива майбутня відбудова України та її інтеграція із західними інституціями.

За словами Євгена Магди, під час війни є спокуса за допомогою санкцій "приглушити критику на адресу друзів і союзників і виправдати помилки як прийнятну побічну шкоду". Проте це ослаблює державу та її економіку.

Тривалі війни перетворюються на перегони між перемогою на фронті та крахом вдома. Росія неодноразово програвала ці перегони. У цій конкуренції менш корумпована держава є більш стійкою. Посилення спроможності України протистояти Росії та врешті-решт інтегруватися із Заходом — це шлях до перемоги. Важко з цим не погодитися. Очевидним є і те, що часу для модернізації санкційного механізму в Україні небагато, — зазначає Магда.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?