США розглядають безповоротну допомогу Україні замість ленд-лізу
Категорія
Політика
Дата публікації

США розглядають безповоротну допомогу Україні замість ленд-лізу

США розглядають безповоротну допомогу Україні замість ленд-лізу
Джерело:  online.ua

За словами політолога Андрія Вігірінського, довкола теми ленд-лізу для України від США накопичується дедалі більше питань та невизначеностей. Експерт звертає увагу на те, що насамперед вони стосуються суми та видів озброєння, які можуть постачати нашій армії в рамках цієї програми.

Джерело: "24 Канал"

Чому досі не запрацював ленд-ліз для України

Що важливо розуміти, законопроєкти, за які голосували в американському Конгресі, стосувалися процедур, а не самого виділення коштів.

Як стверджує Андрій Вігірінський, нарешті дізнатися, яка сума буде закладена для постачання озброєння згідно з процедурою ленд-лізу, можна буде лише тоді, коли у США почнеться бюджетний період наступного року - це станеться 1 жовтня.

Так само немає інформації й щодо видів озброєння. Жоден з офіційних спікерів України, включно з президентом Зеленським, не можуть публічно оголошувати, що Україна отримає у рамках ленд-лізу, - пояснив експерт.

США розглядають варіант грантової допомоги замість ленд-лізу

Вігірінський звертає увагу на те, що до жовтня, тобто у поточному бюджетному році, ленд-ліз не запрацює. Ба більше, зараз окремі сенатори та конгресмени у США сумніваються в доречності цієї програми.

Вони говорять про те, що в умовах економічної стагнації, в якій сьогодні перебуває Україна, простіше надавати військову допомогу не в кредит, з умовою викупу чи в оренду, як це передбачає ленд-ліз, а як безповоротну грантову допомогу, що надається у вигляді певних технічних засобів, - каже політолог.

За його словами, Білий дім не хоче занурювати нашу країну у нові потенційні борги, які їй доведеться повертати після завершення війни.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?