США та ЄС не змогли позбавити Сербію впливу РФ та загострили ситуацію на Балканах — CNN
Категорія
Світ
Дата публікації

США та ЄС не змогли позбавити Сербію впливу РФ та загострили ситуацію на Балканах — CNN

США та ЄС не змогли позбавити Сербію впливу РФ та загострили ситуацію на Балканах — CNN
Джерело:  online.ua

Спроби Вашингтона та Брюсселя перетягнути Сербію на власний бік і позбавити впливу Росії провалились і призвели до ще більшої дестабілізації на Балканах. 

Джерело:  CNN

Як Захід програв Росії битву за Сербію

За інформацією журналістів американського телеканалу, після вторгнення армії РФ в Україну країни Заходу стали набагато більш поблажливими до Сербії.

Їхня політика мала дві мети. По-перше, повернути Сербію в західне лоно, подалі від Росії. По-друге, дозволити своїм відповідним адміністраціям більш повно зосередитися на підтримці України, - підкреслюють автори матеріалу.

Зокрема, західні дипломати докладали зусиль, щоб вивести Сербію із зони впливу Росії та обіцяли швидкий вступ до ЄС.

Однак у разі відмови Захід погрожував Сербії жорсткою ізоляцією, однак ця тактика виявилась не результативною.

Сербія відмовилася брати участь у всіх раундах санкцій ЄС проти Путіна. Сербія, переконавшись, що їм не докорятимуть на Заході, продовжувала переслідувати власні інтереси в регіоні з меншою відповідальністю, розпалюючи конфлікти за кордоном, щоб відвернути увагу від невдоволення вдома.

Зазначається, що наслідки цього найгостріше відчули в Косово, яке відкололося від Сербії у 2008 році, але Белград і досі вважає його своєю територією.

Вони, схоже, вірять, що наближають Сербію до ЄС і НАТО, до західного мислення та віддаляють від Росії… Але я б сказала, що це не відображається на місцях, - заявила голова спеціального комітету у закордонних справах британського парламенту Алісія Кернс.

Однак Сербія підтримала резолюції ООН, які засуджують злочинне вторгнення армії РФ в Україну, при цьому відмовилась підтримувати західні санкції проти РФ.

Також Сербія стверджує, що не хоче продавати свою зброю Україні, хоча є свідчення протилежного. Крім того у вересні минулого року Белград підписав із Москвою нову угоду про безпеку.

Якщо припустити, що ми якимось дивом приведемо Сербію в ЄС, з таким режимом ви практично приведете ще одного російського троянського коня в ЄС, як у випадку з Орбаном. Так, ви можете вплинути на розширення, але ви точно не збираєтеся нейтралізувати вплив Росії в регіоні – ви просто імпортуєте його в ЄС, - попереджає експерт Європейської ради з міжнародних відносин Майда Руге.

Зокрема, одним з проявів самовольної політики Сербії стало провокування сутичок на півночі Косово, де проживають переважно етнічні серби.

Спочатку тамтешні мери та інші чиновники, що є етнічними сербами, усі одночасно подали у відставку.

Призначені центральною косовською владою дострокові вибори сербське населення за активного сприяння Бєлграда бойкотувало, тому перемогли кандидати-албанці. Спроби утвердити албанців на чолі сербских громад спричинили насильство.

Насильство було крайнім. Десятки миротворців НАТО отримали поранення після того, як на них напали етнічні серби. Деякі поранення були важкими: трьох угорських солдатів застрелили; одному ампутували ногу, - повідомляють журналісти телеканалу.

За словами Алісії Кернс, британські війська, дислоковані в Косово, знайшли "сховища зброї, заховані в церквах і машинах швидкої допомоги сербським ополченням на півночі Косово".

При цьому переважно увага країн Заходу була спрямована не на діях сербів, а на діях влади Косова.

Косово було відсторонено від спільних військових навчань зі США, виключено з європейських інфраструктурних проектів і введено санкції, які, за словами Косовського бізнес-альянсу, можуть коштувати економіці країни 500 мільйонів євро до кінця цього року.

Кернс розкритикувала "незбалансовану" реакцію Заходу, заявивши, що він ігнорує справжню причину проблем.

Початком кризи стало іноземне втручання уряду Сербії у внутрішні справи Косова, коли вони сказали косовським сербам не голосувати на місцевих виборах. Це іноземне втручання, -зазначила аналітик.

За словами ексглави МЗС Косова, Мелізи Харадінай, наразі абсолютно зрозуміло, хто провокує ситуацію на Балканах.

Ситуація зрозуміла, хто все ще є хуліганом на Балканах. Час покаже, що ця "інвестиція" у заспокоєння Сербії буде марною, - вважає Харадінай.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?