США та ЄС невідкладно звернулися до України через проблеми з СБУ
Категорія
Політика
Дата публікації

США та ЄС невідкладно звернулися до України через проблеми з СБУ

США та ЄС невідкладно звернулися до України через проблеми з СБУ
Джерело:  online.ua

Представники Європейського Союзу та Сполучених Штатів Америки звернулися до офіційного Києва, щоб повідомити про те, що Міжнародна дорадча група планує підтримати реформування Служби безпеки України на всіх етапах ухвалення та реалізації відповідного закону. Це зазначається у заявах Представництва ЄС і посольства США в Україні, інформує ONLINE.UA.

"Представники Міжнародної дорадчої групи (США, Європейського Союзу і Консультативної місії ЄС та представництва НАТО) зустрілися з віцепрем'єр-міністром Ольгою Стефанішиною і висловили твердий намір підтримувати Україну на всіх етапах історичного за своїм значенням процесу реформування СБУ, зокрема на етапах ухвалення та реалізації відповідного закону", — наголошується в офіційній заяві дипломатичних відомств.

На переконання міжнародних партнерів офіційного Києва, створення сучасної та ефективної служби безпеки, що дотримується у своїй роботі найкращих євроатлантичних практик і принципів, в інтересах усіх громадян України.

Як уже згадувалося раніше, Міжнародна дорадча група привітала ухвалення у першому читанні законопроєкту про СБУ, однак зразу ж висловила надію, що до другого читання проєкт допрацюють. Уже 28 січня 2021 року парламент ухвалив за основу нову редакцію закону про Службу безпеки України. Це рішення підтримали 285 народних обранців.

"Реформа, у разі остаточного схвалення, передбачає перетворення СБУ з правоохоронного на контррозвідувальний орган. Зокрема, СБУ позбудеться повноважень у сфері економіки та боротьби з корупцією, а після 2024 року – якщо ця норма не буде змінена під час другого читання - повністю позбудеться функцій досудового слідства", — йдеться в повідомленні.

Окрім того, заплановане значне скорочення чисельності служби та її демілітаризація – співробітники більшості підрозділів матимуть не військові, а спеціальні звання. Що важливо розуміти, реформування СБУ є однією з умов зближення України до НАТО.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше Європейський Союз висунув Україні нову вимогу  щодо судової реформи.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?