США та Іран таємно домовились обвалити ціни на російську нафту – Bloomberg
Категорія
Світ
Дата публікації

США та Іран таємно домовились обвалити ціни на російську нафту – Bloomberg

США та Іран таємно домовились обвалити ціни на російську нафту – Bloomberg
Джерело:  online.ua

США таємно домовились з Іраном про послаблення низки санкцій, пов'язаних з експортом нафти із метою витіснити Росію з традиційних ринків. 

Джерело:  Bloomberg

Що відомо про таємну домовленість Вашингтона та Тегерана 

Місяці таємної дипломатії між двома країнами привели до прогресу в обміні полоненими, розблокуванні заморожених активів і, можливо, навіть у збагаченні Іраном урану. Здається, вони також досягли неофіційної домовленості щодо потоків нафти, - йдеться у матеріалі видання.

Журналісти видання посилаються на американських офіційних осіб, які виступили на правах анонімності.

США частково послабили санкції щодо експорту іранської нафти.

Зокрема, Іран вже вийщов на видобуток, який наразі є найвищим за останні 5 років з моменту введення заборони і постачає до Китаю найбільше сирої нафти за останнє десятиліття.

Як Іран може відібрати в Росії експорт нафти до Китаю

Тегеран впевнений, що зможе видобувати ще більше нафти.

Зокрема, наразі на світому ринку через підвищення пропозицій ціни знижуються, а це може бути на руку безпосередньо президенту США Джо Байдену напередодні президентських виборів.

Це традиційна гра в енергетичну дипломатію: укладати угоди, щоб отримати додаткові барелі. Економічні інтереси США та Ірану збігаються, коли справа доходить до збільшення кількості барелів на ринку, - зазначає керівник глобальної товарної стратегії RBC Capital Markets LLC у Нью-Йорку Хеліма Крофт.

За інформацією видання, Вашингтон не дозволяє Тегерану продавати нафту західним партнерам, зокрема, Японії і Південній Кореї, однак проти збільшення поставок іранської нафти Китаю.

Так, Іран продає нафту до Китаю із великою знижкою і конкурує із поставками російської нафти.

За словами трейдерів, два основних сорти в Ірані наразі торгуються зі знижкою до марки Brent понад 10 доларів за барель.

Також Тегеран змушений конкурувати з Росією за так званий "тіньовий флот" старих танкерів, адже "білі" перевізники через санкції не можуть співпрацювати з Іраном. Експерти мають сумнів, що Росії та Ірану вистачить на двох усього тіньового флоту, що доступний на ринку.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?