США та РФ почали різко збільшувати кількість ядерної зброї
Категорія
Політика
Дата публікації

США та РФ почали різко збільшувати кількість ядерної зброї

США та РФ почали різко збільшувати кількість ядерної зброї
Джерело:  online.ua

Стокгольмський інститут дослідження проблем миру повідомляє, що оціночна кількість розгорнутих ядерних боєприпасів у поточному році зросла з 3720 до 3825; близько 2000 з них (майже всі належать РФ та Штатам) перебували в стані підвищеної боєготовності.

Джерело:  доповідь  SIPRI

РФ і США невпинно збільшують кількість ядерної зброї, готової до застосування 

"У той час як США і Росія скорочували свої загальні запаси ядерної зброї за рахунок демонтажу списаних боєголовок у 2020 році, на початку 2021 року в обох було приблизно на 50 ядерних боєголовок в оперативному розгортанні більше, ніж роком раніше. Росія також збільшила свій загальний військовий ядерний арсенал приблизно на 180 боєголовок, в основному за рахунок розгортання більшої кількості міжконтинентальних балістичних ракет наземного базування і балістичних ракет на субмаринах", - йдеться в повідомленні.

Згідно з останніми даними, розгорнуті стратегічні ядерні сили США та РФ залишалися в межах Договору про стратегічні наступальні озброєння 2010 року, попри те, що договір не обмежує загальні запаси ядерних боєголовок.

Варто звернути увагу на те, що РФ та Штати разом володіють понад 90% світової ядерної зброї. Окрім того, наголошується, що ці дві країни мають великі і дорогі програми по заміні і модернізації своїх ядерних боєголовок, ракетних і авіаційних систем доставки і виробничі потужності.

Ще 7 ядерних країн – Велика Британія, Франція, Китай, Індія, Пакистан, Ізраїль і Північна Корея – також або розробляють, або розміщують нові системи озброєння, або нещодавно заявили про свій намір зробити це.

"Загалом у 2021 році дев'ять ядерних держав дещо скоротили кількість ядерної зброї (з 13 400 одиниць ядерної зброї у 2020 році до 13 080 одиниць), проте кількість розгорнутих ядерних боєприпасів збільшилася на 105 одиниць", - зазначається в доповіді.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?