В Україні створюють новий вид військ
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні створюють новий вид військ

В Україні створюють новий вид військ
Джерело:  online.ua

В Україні найближчим часом з'явиться новий вид військ - кібервійська, оскільки кіберзагрози на сьогоднішній день є небезпечнішими, ніж ядерна зброя.

Джерело: РНБО

Про появу нового виду військ в Україні повідомив секретар Ради нацбезпеки Олексій Данилов на засіданні радників з питань національної безпеки і радників з питань зовнішньої політики президентів Литви, Латвії, Естонії та Польщі.

"Виклики і загрози в кіберпросторі сьогодні набагато небезпечніші, ніж ядерна зброя, і обмін досвідом в цьому питанні вкрай важливий", - зазначив секретар РНБО, наголосивши на важливості активізації співпраці в рамках кіберцентру в литовському Каунасі.

Головний радник президента Литви з питань національної безпеки Даріус Кулешюс підтримав пропозицію Данилова про посилення співпраці в сфері кібербезпеки, а також запевнив у незмінності підтримки України на шляху до інтеграції в НАТО і ЄС.

Данилов в свою чергу додав, що Україна також буде максимально підтримувати ідею створення кібер-НАТО, яке може стати одним з найпотужніших альянсів.

Створення кібервійськ в Україні - що відомо

15 травня Данилов заявив, що найближчим часом президент України Володимир Зеленський підпише указ про створення кібервійськ. За його словами, таке рішення підтримали всі члени РНБО на таємному засіданні.

Секретар РНБО уточнював, що кібервійська будуть створені в рамках стратегії розвитку кібербезпеки на наступні 5 років, яку ухвалили на тому ж засіданні.

Як відомо, для протидії кіберзагрозам в Україні вже відкрили Кіберцентр UA30, діяльність якого спрямована на захист державних інформаційних ресурсів, об'єктів критичної інформаційної інфраструктури та українського кіберпростору в цілому. Кіберцентр UA30 створили на базі Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України. Його "ядром" є урядова команда реагування на комп'ютерні надзвичайні події України (CERT-UA).

Серед основних функцій CERT-UA - реагування на кіберінциденти і дослідження цифрових даних, інформування про кіберзагрози і вразливості, дослідження шкідливого програмного забезпечення, обмін даними про кіберінциденти. З початку 2021 року команда опрацювала вже майже 400 серйозних інцидентів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?