Зеленський ввів в дію рішення РНБО щодо БЕБ
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський ввів в дію рішення РНБО щодо БЕБ

Зеленський ввів в дію рішення РНБО щодо БЕБ
Джерело:  online.ua

Український глава Володимир Зеленський підписав указ №197 / 2021, яким ввів в дію рішення РНБО щодо призначення членів комісії з проведення конкурсу на посаду директора Бюро економічної безпеки.

Джерело: Офіс президента України

До складу комісії Зеленський призначив:

  • радника глави Офісу президента Тимофія Милованова,

  • заступницю голови Офісу президента Юлію Свириденко,

  • директора Націнституту стратегічних досліджень Олександра Литвиненка.

Бюро економічної безпеки - головні функції

Бюро економічної безпеки буде єдиним органом державної влади, відповідальним за боротьбу з економічними злочинами. Він отримає відповідні повноваження Служби безпеки України та податкової міліції. Таким чином, СБУ втратить невластиві спецслужбі функції з розслідування злочинів про корупції та організованої злочинної діяльності у сфері управління і економіки, а податкова міліція буде остаточно ліквідована.

У БЕБ буде працювати близько 4 тисяч осіб, на створення Бюро в 2021 році в держбюджеті передбачено 587 млн грн. Директора БЕБ призначить Кабмін за поданням прем'єр-міністра за результатами відкритого конкурсу на 5 років і не більше, ніж на два терміни поспіль. Кандидатуру директора відбере конкурсна комісія, в яку Зеленський ввів Милованова, Литвиненко і Свириденко.

Головні завдання бюро будуть полягати в наступному:

  • виявлення зон ризиків у сфері економіки через аналіз структурованих і неструктурованих даних;

  • оцінка ризиків і загроз економічній безпеці держави, напрацювання способів їх мінімізації та усунення;

  • надання пропозицій щодо внесення змін до нормативно-правових актів з питань усунення передумов для створення схем протиправної діяльності в сфері економіки;

  • забезпечення економічної безпеки держави шляхом попередження, виявлення, припинення, розслідування кримінальних правопорушень, що посягають на функціонування економіки держави;збір та аналіз інформації про правопорушення, що впливають на економічну безпеку держави, і визначення способів запобігання їх виникненню в майбутньому;

  • планування заходів у сфері протидії кримінальним правопорушенням, віднесеним законом до його підслідності;

  • виявлення і розслідування злочинів, пов'язаних з отриманням і використанням міжнародної технічної допомоги;

  • складання аналітичних висновків і рекомендацій для державних органів з метою підвищення ефективності прийняття ними управлінських рішень з регулювання відносин в економіці.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?