США виступили із заявою на тлі ескалації між Вірменією та Азербайджаном
Категорія
Політика
Дата публікації

США виступили із заявою на тлі ескалації між Вірменією та Азербайджаном

США виступили із заявою на тлі ескалації між Вірменією та Азербайджаном
Джерело:  online.ua

Білий дім не приховує, що схвильований останніми подіями на вірменсько-азербайджанському кордоні. В першу чергу, йдеться про затриманням 6 вірменських військових. Саме тому офіційний Вашингтон закликає обидві країни повернутися на позиції, які вони займали на 11 травня - до початку останньої ескалації. З такою заявою виступив речник Держдепу США Нед Прайс.

Джерело: сайт Держдепу

США закликають обидві сторони до мирного врегулювання

"Ми продовжуємо закликати Азербайджан негайно звільнити усіх військовополонених та інших затриманих осіб та нагадуємо Азербайджану про його зобов’язання, згідно з міжнародним гуманітарним правом, гуманно ставитися до усіх затриманих", - йдеться в заяві Неда Прайса.

Білий дім звертає увагу на те, що будь-які переміщення сил на нерозмежованих територіях Вірменії та Азербайджану є "провокаційними і непотрібними".

"Ми відкидаємо застосування сили для демаркації кордону та закликаємо обидві сторони повернутися на попередні позиції і припинити здійснювати укріплення кордону, який не є демаркованим, та закладати міни. Зокрема, ми закликаємо Азербайджан повернути свої сили на позиції, які вони займали на 11 травня. Ми також закликаємо Вірменію перемістити сили на позиції, де вони перебували на 11 травня, і вітаємо заяви щодо таких намірів. Це дозволить послабити напругу і створить умови для мирного переговорного процесу задля демаркації кордону у терміновому порядку. США готові допомогти у цих зусиллях", - наголосив речник Державного департаменту США.

Окрім того, американська влада закликала Азербайджан та Вірменією якомога швидше повернутися до переговорів під егідою Мінської групи ОБСЄ для надійного політичного врегулювання конфлікту у Карабаху.

Що потрібно знати про новий конфлікт між Вірменією та Азербайджаном

Як уже згадувалося раніше, в.о прем’єр-міністра Вірменії Нікол Пашинян почав стверджувати, що військові Азербайджану вранці 12 травня перетнули кордон в районі озера Севліч та заглибилися на територію Вірменії на 3,5 км. Політик заявив, що це можна вважати "диверсійним просуванням".

Окрім того, Нікол Пашинян вирішив звернутися до очільника Кремля Володимира Путіна щодо надання допомоги відповідно до вірмено-російського договору. Що важливо розуміти, йдеться також і про військову допомогу.

Влада Азербайджану, коментуючи останні події, заявила, що їхня армія займає свої позиції, визначені угодою про припинення вогню від 10 листопада 2020 року, які раніше були недоступні через несприятливі погодні умови.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?