США визнали Північний потік-2 загрозою для міжнародної безпеки
Категорія
Світ
Дата публікації

США визнали Північний потік-2 загрозою для міжнародної безпеки

США визнали Північний потік-2 загрозою для міжнародної безпеки
Джерело:  online.ua

В американському уряді розцінюють газовий проєкт Кремля “Північний потік-22 як загрозу для трансатлантичної безпеки. Державний департамент Сполучених Штатів прямо назвав газогін посиленням впливу Росії на союзників Вашингтона. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на агентство dpa international.

За словами речника дипломатичного відомства США Неда Прайса, “Північний потік-2” водночас підриває енергетичну безпеку європейського континенту. Передбачається, Що новий газовий шлях зробить країни більш залежними від російських поставок.

У США планують відстежувати будівництво газогону надалі та можуть знову скористатися санкціями.

“Ми будемо відстежувати діяльність по завершенню будівництва або сертифікації трубопроводу, і якщо така діяльність буде мати місце, ми винесемо рішення про застосовність санкцій”, - наголосив Прайс.

Нагадаємо, “Північний потік-2” у Кремлі планували завершити ще наприкінці 2019 року, коли закінчувався термін чинності контракту на транзит газу через Україну. З новим газогоном російській стороні не потрібно було б продовжувати такий договір.

Утім, завдяки американським санкціям “Потік” залишається незавершеним ще станом на лютий 2021 року, а контракт на український транзит укладено заново на наступні 5 років від 2020-го. Одночасно Німеччина висунула РФ умови щодо співіснування газогону і транзиту заради користі України.

Як повідомляв ONLINE.UA, влада Сполучених Штатів допустила початок діалогу щодо скасування санкції з “Північного потоку-2”, у будівництві якого в Європі зацікавлена Німеччина. Вашингтон поставив умови для закінчення проєкту, що стосуються нових гарантій для України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?