США застерігають РФ від втручання у чутливі американські технології на ЗАЕС
Категорія
Україна
Дата публікації

США застерігають РФ від втручання у чутливі американські технології на ЗАЕС

США застерігають РФ від втручання у чутливі американські технології на ЗАЕС
Джерело:  online.ua

США закликають Росію не втручатись в їхні чутливі ядерні технології, встановлені на Запорізькій АЕС.

Джерело:  CNN

США мають чутливі ядерні технології на ЗАЕС 

Зокрема, Міненерго США відправило відповідний лист представникам "Росатому", повідомивши, що на ЗАЕС встановлені чутливі американські технології, які перебувають під експортним контролем уряду США.

Зазначається, що мова йде про ядерне паливо, програмне забезпечення і інші технології, які перебувають під експортним контролем США.

Міненергетики США надіслало листа "Росатому" у зв'язку з тим, що російські війська продовжують контролювати ЗАЕС.

Через інтенсивні російські обстріли в цьому районі станцію часто відключали від енергосистеми України, що викликало побоювання в Європі з приводу ядерної аварії.

У листі Міненерго США попередило "Росатом" що будь-яке використання американських технологій громадянами РФ є незаконним.

Згідно із законодавством США, неуповноважені особи, включно з російськими громадянами та російськими організаціями, такими як "Росатом" і його дочірні компанії, свідомо та навмисно отримують доступ, володіють, контролюють, експортують, зберігають, вилучають, розглядають, реекспортують, надсилають, передають, копіюють, маніпулюють такою технологією чи технічними даними, або надсилають, чи уповноважують інших робити те саме, без того, щоб такі російські організації стали уповноваженими одержувачами за рішенням Міністерства енергетики, без того, щоб такі організації стали уповноваженими отримувачами за рішенням Міністерства енергетики, - зазначається у листі відомства.

Що відомо про технології США на ЗАЕС 

В іншому листі директора Управління з політики нерозповсюдження Міністерства енергетики США Андреа Феркіля генінспектору Міненергетики описується технологія, яку США експортували в Україну для використання на ЗАЕС, і повторюється, що відомство "не має жодних записів щодо поточного дозволу на передання цієї технології та технічних даних будь-якому російському громадянину або організації".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?